Štednjom do zdravijeg sveta
Tokom globalne energetske krize, svi pokušavamo da pronađemo inovativne načine da smanjimo potrošnju energije. Ako obratimo pažnju na korišćenje struje, možemo i da uštedimo novac. Nekoliko zemalja je tokom zime odredilo gornju granicu za potrošnju energije. Međutim, sam potez nije bio dovoljan da se ublaži prititsak sa kojim su se suočavala mnoga domaćinstva širom Evrope i sveta. Prema preporukama Ministarstva rudarstva i energetike, praktikovanjem ovih stvari, ušteda energije je neizbežna, a samim tim će i računi za električnu energiju biti manji.
Ušteda na toploj vodi:
- Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60°C;
Uštede na rashladnim i grejnim uređajima:
- Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji;
- Razumno korišćenje grejnih uređaja u svom domu;
- U toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje, kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavese;
- Ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.
Uštede kod mašina za pranje veša i suđa:
- Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije;
- Izbegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu;
- Treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.
Ušteda energije kod pripreme hrane:
- Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;
- Kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije;
- Najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;
- Isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije;
- Prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.
Ušteda energije kod rasvete i ostalih električnih uređaja:
- Gasiti svetla u sobama u kojima se ne boravi;
- Velike uštede mogu se ostvariti zamenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom LED metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih;
- Isključiti računar nakon završetka rada na njemu;
- Isključiti punjače baterija iz utičnica;
- Zameniti stare sijalice LED sijalicama;
- Redovno menjati filtere na grejnim uređajima;
- Isključiti dekorativnu rasvetu na stambenim zgradama i porodičnim kućama.
Zagrevanje prostora: Preporučene temperature za prostorije
- Za slučaj da se sedi i duže boravi ova temperature treba da bude od 20 do 21°S,
- Za prostor u kome spavamo 18°S,
- Za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16°S, a u slučaju dužeg odsustva 10°S.
Kupovina uređaja:
- Orilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake. Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se videti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti;
- Uređaje treba birati tako da odgovaraju stvarnim potrebama korisnika jer preveliki uređaji koji neće raditi punim kapacitetom bespotrebno koriste električnu energiju.
Investiranje u energetsku efikasnost (smanjenje potrošnje električne i toplotne energije) i korišćenje OIE iz sopstvenih izvora (povećanje energetske nezavisnosti domaćinstava):
- Investiranje u poboljšanje energetske efikasnosti u smislu zamene energetski efikasnim prozorima, poboljšanje izolacije, poboljšanje energetske efikasnosti sistema grejanja i hlađenja;
- Postavljanje solarnih panela i solarnih kolektora na krovove objekata koji su u vlasništvu, odnosno koje koriste domaćinstva.