Kako kulturno-istorijski spomenici diskretno koriste solarnu energiju?

Foto: Shutterstock

Istorijski lokaliteti širom Evrope balansiraju između očuvanja tradicije i borbe protiv klimatskih promena koristeći solarnu energiju.

Solarni paneli biće uskoro postavljeni na krov katedrale u Jorku na severu Engleske.

Pritisnuta sve većim računima za struju i brigom o klimatskim promenama, ova istorijski važna katedrala se okreće obnovljivoj energiji.

Gradsko veće Jorka odobrilo je postavljanje 199 fotonaponskih pločica (PV), koje će generisati 75.000 KwH struje na godišnjem nivou – što je dovoljno električne energije za oko 25 prosečnih domaćinstava u Velikoj Britaniji.

Paneli će biti diskretno postavljeni na krovu južnog dela hrama, koji potiče još iz 1361. godine. Višak energije koji proizvedu biće skladišten u podzemnim baterijama i koristiće se za napajanje večernjih liturgija i događaja u katedrali.

Ova gotička srednjovekovna katedrala, sagrađena pre 1386 godina, nalazi se u srcu grada Jorka u Velikoj Britaniji. Nju svake godine poseti preko osam miliona posetilaca.

Nekoliko katedrala u Engleskoj već imaju solarne panele na krovovima

Anglikanska crkva je sebi postavila cilj da dostigne nulti neto emisioni status do 2030. godine.

“Klimatske promene izazivaju ekstremne vremenske uslove, te su postale najveća pretnja za očuvanje katedrala“, kaže Aleks Makalon, direktor radova.

Jorkširska katedrala je predvodnik, a nju će slediti druge organizacije koje čuvaju nasleđe.”

Istorijska Engleska (Historic England) i Komisija za očuvanje arhitekture katedrala Engleske (Cathedrals Fabric Commission for England) su bile konsultovane “kako bi se osiguralo da su paneli u skladu sa arhitekturom područja”, rekao je Jorkširski arhiepiskop velečasni Dominik Berington.

Jork nije prvi grad u Velikoj Britaniji koji je na krovu svoje katedrale postavio solarne panele. Godine 2016. oni su postavljeni na katedrali u Glousteru, a 2020 na Salisberijskoj katedrali. Na obe crkvene građevine PV pločice su postavljene kao deo programa zaštite prirodne sredine koju sprovodi Anglikanska crkva.

Katedrala u Česteru je takođe postavila PV pločice na krovu njenog južnog transepta i broda. Paneli će snabdevati do 25 procenata energetskih potreba zgrade.

Prošlog meseca, Kraljev Koledž na prestižnom Univerzitetu u Kembridžu dobio je odobrenje za postavljanje solarnih pločica na krovu svoje kapele.

Koji još istorijski spomenici u Evropi imaju solarne panele?

Van Velike Britanije, i antički grad Pompeja na jugu Italije je uveo solarne panele kao meru za smanjenje emisija i troškova.

Oni su u Pompeji postavljeni ove godine. Paneli su prikriveni kao pločice od terakote, te se vizuelno stapaju sa rimskim ruševinama koje su ostale nakon erupcije Vezuva 79. godine nove ere. Ove “nevidljive” pločice obezbeđuju električnu energiju potrebnu za osvetljenje fresaka u kući Cerere i kući Veti.

Vatikan proizvodi solarnu energiju još od 2008. godine. Paneli su postavljeni na krovu Dvorane Pavla VI. Vatikanski paneli godišnje proizvodu 300.000 kWh solarne energije – dovoljno da napaja oko 100 domova.

Krovovi zgrada Rajhstaga i nemačke vlade skrivaju oko 3.600 kvadratnih metara solarnih panela. Proizvedena energija se direktno koristi za napajanje interne mreže.

Jork katedrala u Jorku solarna energija Solarni paneli Velika Britanija

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024