Zelena podrška EU: 1,4 milijarde evra za Bugarsku, Hrvatsku i Rumuniju u borbi protiv klimatskih izazova!

Foto: Shutterstock

Evropska unija je dodelila 2,4 milijarde evra iz svog Fonda za modernizaciju u do sada najvećem zajedničkom iznosu za podršku zelenoj tranziciji u sedam zemalja članica, među kojima su Bugarska, Hrvatska i Rumunija.

Ove tri zemlje zajedno su primile ukupno 1,385 milijardi evra.

Cilj ove finansijske podrške je unapređenje održivih projekata i prelazak ka zelenijoj i održivijoj energetskoj budućnosti.

Sredstva iz Fonda za modernizaciju namenjena su za 31 projekat u oblasti proizvodnje obnovljive električne energije, modernizacije energetskih mreža i povećanja energetske efikasnosti.

Evropska komisija je saopštila da će ovi projekti doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte u sektorima energije, industrije i transporta.

Fond je finansiran od prihoda od prodaje dozvola za emisije u okviru Sistema za trgovanje emisijama Evropske unije (EU ETS).

Bugarska je dobila 197 miliona evra, dok je Hrvatska dobila 88 miliona evra, a Rumunija je dobila tranšu od 1,1 milijarde evra.

Ostale zemlje koje su dobile sredstva su Češka (1 milijarda evra), Letonija (5 miliona evra), Litvanija (1 milion evra) i Poljska (47 miliona evra).

Sva četiri projekta u Bugarskoj namenjena su modernizaciji i razvoju elektrodistributivne mreže kako bi se ubrzala elektrifikacija transporta, implementiralo skladištenje energije i ostvarila dekarbonizacija i decentralizacija potrošnje i proizvodnje energije.

Prema odluci, zemlja planira da razvije informacione sisteme i fizičku infrastrukturu distributivne mreže, uvede pametne brojače i integriše sistem za upravljanje podacima o potrošnji energije (MDM).

Hrvatska namerava koristiti novac za podršku proizvodnji obnovljive energije i mera energetske efikasnosti.

Planira pomoći javnim provajderima vodnih i otpadnih usluga da instaliraju fotonaponske panele i kapacitete za skladištenje energije.

Proizvodna industrija je takođe kandidat za poboljšanje energetske efikasnosti i visokoučinkovitu kogeneraciju.

U Rumuniji će biti realizovano osam projekata za izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju obnovljive električne energije, toplifikaciju (daljinsko grejanje) i gasnu infrastrukturu, čime će se zameniti energetika na ugalj.

Planirana je suma od 800 miliona evra za podršku investicijama u solarne, vetroelektrane i hidroelektrane sisteme.

Ovaj program obuhvata sredstva za samopotrošnju, uključujući i javne institucije i korisnike u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, koji će postati prosumeri.

Rumunija takođe namerava da podrži modernizaciju i rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja sa sumom od 190 miliona evra.

Fond za modernizaciju potpomaže obnovljive projekte u deset zemalja EU!

Prema Evropskoj komisiji, investicije će pomoći izabranim zemljama da smanje zavisnost od ruskih fosilnih goriva, ispune svoje ciljeve za 2030. godinu u vezi klimatskih i energetskih pitanja i doprinesu dugoročnom cilju EU da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Ukupna sredstva koja su isplaćena iz Fonda za modernizaciju od januara 2021. godine iznose 7,5 milijardi evra, što koristi 10 zemalja članica koje su imale pravo na podršku: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Cilj Fonda za modernizaciju je da pomogne zemljama članicama EU koje imaju niži nivo prihoda u njihovom prelasku na klimatsku neutralnost.

Fond podržava investicije u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, skladištenje energije i modernizaciju energetskih mreža, uključujući daljinsko grejanje, gasovode i elektroenergetske mreže, kao i pravičan prelazak u regionima koji su zavisni od uglja, kako je saopštila komisija.

Bugarska dekarbonizacija Evropska Unija Hrvatska investicije Rumunija solarne elektrane

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024