Zagađen vazduh u Beogradu: Crni dim i spaljivanje kablova stvaraju probleme!

Foto: Shutterstock

Uprkos zabrani otkupa metala iz spaljenih kablova, crni dim koji izlazi iz improvizovanih spalionica i dalje je uobičajena slika u našim gradovima.

Stanovnici više beogradskih naselja bore se sa problemom paljenja sekundarnih sirovina u nehigijenskim naseljima, ali njihove žalbe često padaju na gluvo uho.

Reciklažna industrija u Srbiji, u velikoj meri, oslanja se na neformalne sakupljače, kojih ima oko 60.000.

Ovi sakupljači svakodnevno prelaze oko 20 kilometara, ali za svoj trud dobijaju nerealno niske cene.

Naime, za kilogram bakra dobijenog spaljivanjem kablova, dobijaju samo 600 dinara, dok za bakar odvojen bez spaljivanja kablova, cena iznosi 700 dinara.

Nažalost, mnogi od njih su prinuđeni na spaljivanje kablova jer nemaju pristup mašinama koje bi omogućile odvajanje bakarne žice od izolacije.

Ova praksa spaljivanja kablova rezultira otpuštanjem velike količine toksičnih materija u vazduh, čime se ozbiljno ugrožava zdravlje stanovnika obližnjih naselja.

Decenijama trpe zagađenje i bezuspešno traže pomoć od vatrogasaca i komunalne inspekcije, koja je godinu dana izlazila na teren čak 250 puta.

Jedna zabrinuta sugrađanka koja je trudna pita – Uništavaju i svoju decu i našu decu, ja sam trudna, beba treba da se rodi, gde ja da šetam –

Drugi stanovnici u blizini naselja gde se spaljuje bakar javljaju se sa zdravstvenim problemima kao što su alergije i konstantni problemi sa disanjem kod dece, što zahteva redovno korišćenje inhalatora.

Mnogi od njih su čak kupili prečišćivače vazduha kako bi barem delimično smanjili rizik od zagađenja.

Važno je napomenuti da paljenje kablova oslobađa na hiljade kancerogenih i mutagenih materija, uključujući dioksin i furane, koje ozbiljno ugrožavaju zdravlje ljudi.

Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije ističe – Mi znamo da se pri gorenju bakarnih žica radi odvajanja izolacije, sekundarnih sirovina generalno, emituju materije koje su dramatično štetnije od svih drugih materija za ljudsko zdravlje –

U Adi, Reciklažna zadruga je nabavila uređaje za mašinsko odstranjivanje izolacije bakra i planira postizanje stopostotne cirkularnosti u budućnosti.

Grad Beograd takođe planira uređenje nehigijenskih naselja i raseljenje nekih od njih, nudeći neformalnim sakupljačima mogućnost zaposlenja.

Gradski menadžer Miroslav Čučković ističe – Pošto se radi prva linija metroa, naselje na Čukaričkoj padini će biti raseljeno zbog prolaska linije metroa i to je stvar koja može na taj način da se reši. Pored toga, želim da istaknem da je Skupština Grada Beograda raspisala trajni konkurs za prijem romske populacije u rad na poslovima gradske čistoće i zelenila i to je jedini i pravi put za spas svih tih porodica –

Procene ukazuju da uvođenjem cirkularne ekonomije u Srbiji može doći do otvaranja novih 30.000 radnih mesta i povećanja konkurentnosti domaće privrede, posebno u sektoru reciklaže.

Beograd Dim kablovi reciklaža spalionica zagađenje

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024