Velika Britanija zaostaje u ulaganjima u obnovljive izvore energije prema, globalnim merilima

Foto: Shutterstock

Prema analizi globalnih podataka, ulaganje Velike Britanije u obnovljivu energiju u poslednjim godinama značajno je zaostajalo za ostalim delovima sveta.

Najnoviji podaci britanske vlade otkrivaju da se kapacitet obnovljive energije u Velikoj Britaniji smanjio na prosečan rast od 4,45% u poslednje tri godine, u poređenju sa globalnim prosekom od 9,67% godišnje.

Ova analiza dolazi nakon nedavne najave britanske vlade da će odobriti preko 100 novih licenci za istraživanje nafte i gasa.

Konkretno, ukupan kapacitet obnovljive energije u Velikoj Britaniji je porastao za svega 1,96% tokom 2020. godine, 3,65% u 2021. i 7,74% u 2022. godini, što čini prosečan godišnji rast od 4,45%.

Ovaj broj je daleko ispod impresivnog rasta od 24,26% zabeleženog 2015. godine.

U međuvremenu, ostatak sveta je ostvario znatno veći rast u kapacitetu obnovljive energije u poslednje tri godine. Konkretno, kapacitet je porastao za 10,3% u 2020. godini, 9,1% u 2021. i 9,6% u 2022. godini.

Ovo znači prosečan godišnji rast od 9,67%, više nego duplo veći u odnosu na britanske brojke u istom periodu.

Kritike na račun vlade stižu i od strane političara.

Wera Hobhouse, portparolka Liberalnih demokrata za energetiku i klimatske promene, izjavila je da je vlada propustila priliku da investira u “najzeleniji, najisplativiji i najpopularniji oblik energije“.

Ona je pozvala vladu da preduzme konkretne korake, uključujući ukidanje ograničenja za nove solarne i vetrovne projekte, kao i pružanje podrške lokalnim vlastima za razvoj decentralizovane energije koja bi ne samo smanjila račune građana, već i stvorila nova radna mesta.

Sve ovo ukazuje na nedostatak poverenja prema Konzervativnoj partiji kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Hobhouse je istakla da se čini da je ova stranka više zainteresovana za otvaranje novih nalazišta nafte i gasa nego za razvoj solarnih farmi i vetroelektrana.

Stručnjaci takođe ističu da Velika Britanija ne može da se uporedi sa zemljama kao što je Island, koji teže ka 100% obnovljivoj energiji.

Iako su ta ulaganja u tim zemljama verovatno usporena kako bi se zadovoljila rastuća potreba za energijom, Velika Britanija ima mnogo više prostora za napredak.

Organizacija RenewableUK, koja se bavi promocijom obnovljivih izvora energije, smatra da je vladi neophodno da razvije sveobuhvatan plan kako bi konkurisala sa EU i SAD na sve konkurentnijem tržištu obnovljive energije.

Ana Musat, izvršna direktorka za politiku u ovoj organizaciji, istakla je da je neophodno privući globalne investitore kako bi se nastavio razvoj čistih energetskih projekata i kako bi se osigurala investicija u ključne oblasti poput proizvodnje lopatica za vetroelektrane, kablova i plutajućih vetroelektrana.

Iz Ministarstva za energetsku sigurnost i postizanje nulte emisije stiže odgovor na kritike.

-Nećemo se izvinjavati što smo brže i ranije prepoznali važnost obnovljive energije u odnosu na mnoge druge zemlje. Već smo privukli oko 120 milijardi funti investicija u obnovljive izvore energije od 2010. godine, i očekujemo da ćemo privući dodatnih 100 milijardi funti do 2030. godine, što će omogućiti napajanje Britanije čistom energijom i podržati stvaranje do 480.000 radnih mesta. Udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora povećan je sa 6,7% 2010. godine na 41,5% u 2022. godini – saopšteno je iz ministarstva.

gas nafta obnovljiva energija solarna energija Velika Britanija vetroelektrana

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024