UMESTO GRADSKE DEPONIJE: U Boru će nići transfer stanica i reciklažno dvorište

Foto: Pixabay

Grad Bor oglasio je rani javni uvid u plan detaljne regulacije centra za upravljanje otpadom.

Koncept rešenja zasniva se na formiranju centra za upravljanje otpadom u okviru kojeg će egzistirati transfer stanica sa reciklažnim dvorištem i ostalim pratećim sadržajima. U okviru transfer stanice vršiće se, kako se navodi, privremeno sakupljanje i odlaganje otpada sa teritorije grada Bora, koje sakupi i dopremi komunalno preduzeće, a onda se vrši pretovar otpada i njegov dalji transport ka Regionalnom centru u Zaječaru, prenosi E-kapija.

Kompleks transfer stanice sadržaće i reciklažno dvorište koje će se pozicionirati u blizini pristupnog puta na kome će građani i meštani okolnih naselja i sela moći da dopreme određene vrste otpada koji sami generišu, a koji se ne odlaže u posude za otpad.

Teritorija Bora, kako piše u dokumentu, još uvek nije uključena u regionalni sistem upravljanja otpadom, već se otpad odlaže na postojeću gradsku nesanitarnu deponiju u krugu RTB Bor grupe.

U planskom periodu predviđa se izgradnja transfer stanice na istoj lokaciji i reciklažnog dvorišta u krugu JKP 3. oktobar.

Osim toga, u planskom periodu sa teritorije Bora svi tokovi otpada će biti preusmereni na planiranu regionalnu deponiju (za područje Borskog i Zaječarskog okruga) Halovo 2, a prema strateškim smernicama Strategije upravljanja otpadom Srbije 2010-2019. godine, Prostornog plana Republike Srbije, Regionalnog prostornog plana Timočke krajine i Regionalnog plana upravljanja otpadom za područje Timočke krajine, kao i Prostornog plana opštine Bor.

“Međutim, budući da se poslednjih godina na prostoru planiranom za izgradnju regionalne deponije dešavaju veće poplave, neophodno je u planskom periodu razmotriti navode Strategije i utvrditi novu lokaciju za smeštanje otpada sa teritorije Timočkog regiona (a koji će uvažiti i dodatne kriterijume lokacije deponije, kakvi su nivoi 100 godišnjih i 1-000 godišnjih voda i dr.)”,navodi se.

Stoga je, kako se dodaje, na osnovu svih navedenih viših planskih dokumenata opredeljenje da se uporedo sa otvaranjem regionalne deponije na lokaciji Halovo 2 (ili druge, alternativne lokacije za deponovanje otpada iz regiona Timočke krajine), izvrši rekultivacija gradske deponije, sanacija i kratkotrajno korišćenje (3-5 godina, do realizacije regionalne deponije), kao i detaljno geološko i hidrotehničko ispitivanje i analiza kvaliteta podzemnih voda u neposrednoj blizini deponije, zbog procene ekološke ugroženosti zemljišta.

Nakon toga pristupiće se izgradnji transfer stanice za gradsko područje Bora, a u skladu sa Regionalnim planom upravljanja otpadom. Neophodno je u međuvremenu zaustaviti dosadašnji trend prostorne disperzije deponije duž pristupnog puta.

Uvođenje sistema upravljanja otpadom će se odvijati u fazama:

1. faza (3-5 godina) – jačanje kapaciteta javnog preduzeća za prikupljanje, transport i bezbedno odlaganje otpada, što uključuje aktivnosti na sanaciji postojeće deponije, uporedo sa podizanjem javne svesti i edukacije stanovništva; pripremni radovi za detaljno geološko i hidrotehničko ispitivanje i analizu kvaliteta podzemnih voda u neposrednoj blizini deponije, zbog procene ekološke ugroženosti zemljišta;

2. faza (5-10 godina) – uspostavljanje sistema upravljanja čvrstim komunalnim otpadom na regionalnom nivou razvojem sistema transfer stanica i reciklažnih dvorišta za primarno prikupljanje i selekciju na gradskom području (na lokaciji gradske deponije), i daljom evakuacijom otpada ka regionalnoj deponiji za Timočku krajinu; u ovoj fazi sprovodiće se i evakuacija opasnog otpada ka regionalnim skladištima.

Faznost u realizaciji sistema upravljanja otpadom za gradsko područje Bora direktno će zavisiti od procene njihove izvodljivosti od strane opštinske uprave i od finansijskih mogućnosti za rešavanje ovog problema.

Obrađivači plana su Plan urban doo Niška Banja, Juginus iz Beograda, IST urban doo Niš i Geodetska radnja Geometar Đurđanović iz Niša. Rani javni uvid trajaće do 20. juna.

 

bor deponija otpad reciklažno dvorište

Preporučeno

Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Jul. 08, 2024
Kina dobila najveću bazu za skladištenje tečnog prirodnog gasa

Kina dobila najveću bazu za skladištenje tečnog prirodnog gasa

Jul. 08, 2024
Ministarka Đedović: Izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana prioritetni projekat u sektoru OIE

Ministarka Đedović: Izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana prioritetni projekat u sektoru OIE

Jul. 08, 2024
Toplotna energija iz otpada za oko 30.000 Beograđana

Toplotna energija iz otpada za oko 30.000 Beograđana

Jul. 08, 2024
U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024