Svet elektromobilnosti na okupu: Beograd domaćin desetog E-mobility simpozijuma!

Foto: Shutterstock

U eri sve veće ekološke osvešćenosti, borba za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte postaje globalni prioritet.

Jedan od ključnih koraka ka ostvarivanju ovih ciljeva jeste elektrifikacija drumskog saobraćaja.

U tom kontekstu, električna vozila i alternativna goriva dobijaju sve više pažnje kao sredstva za postizanje nultih emisija.

Srbija, korak po korak, napreduje u svojim naporima ka elektrifikaciji saobraćaja, a najnovije informacije o novitetima i pripremama za jubilarni 10. E-mobility Simpozijum donosi nam Zoran Đorić, CEO ovog značajnog skupa.

Simpozijum E-mobility, zakazan za 15. i 16. novembar ove godine u “Crowne plaza” hotelu, zadržava karakter stručnog skupa.

Okupiće eksperte iz različitih oblasti elektromobilnosti i ima podršku više evropskih zemalja, čije će ambasade pozdraviti goste i prisustvovati događaju.

Ove godine, Simpozijum ide korak dalje i uvodi prvu E-Commercial Fleet Konferenciju.

Ova inovacija odražava interesovanje velikih kompanija u oblasti dostave, logistike i transporta za elektrifikacijom njihovih voznih parkova.

Konferencija će pružiti učesnicima uvid u iskustva drugih država i predstaviti prednosti električnih vozila, sa posebnim fokusom na infrastrukturu punjača.

Posebno je ponosno najavljeno učešće AVERE udruženja, čiji su članovi najveći svetski proizvođači električnih vozila poput “Tesla” i “Lucid“.

Prošlogodišnji Simpozijum je istakao važnost pripreme i organizacije ovakvih događaja za razvoj elektromobilnosti u Srbiji.

Interesovanje za ovu oblast raste, a kompanije poput JP “Pošta Srbije” već su napravile velike korake ka elektrifikaciji svojih voznih parkova.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Edukacija igra ključnu ulogu u promociji elektromobilnosti. Svedočeći o rastućem interesovanju, Đorić pominje Prvu baterijsku konferenciju, koja je privukla veliku pažnju stručnjaka.

Očekuje se da će i druga javna preduzeća slediti primer JP “Pošta Srbije” i preći na vozila na struju, uz značajne uštede u gorivu i održavanju.

Na čelu kompanije “Vozim na struju“, Đorić deli svoje iskustvo u promociji električnih vozila.

Kroz saradnju sa slovenačkim “E-mobility“, ova kompanija organizuje međunarodne konferencije i simpozijume na temu elektromobilnosti.

Njihova ponuda uključuje i iznajmljivanje električnih vozila i servisiranje istih, uz podršku od strane najvećeg nemačkog udruženja za E-mobilnost, BEM.

Takođe, Đorić ističe saradnju sa turističkom organizacijom Zlatibor.

U cilju promocije ekoloških inicijativa i električnih vozila, osmišljen je projekat koji obuhvata zaštitu životne sredine, promociju električnih vozila i turističkih atrakcija.

TO Zlatibor obezbeđuje besplatne punjače za sve posetioce ove planine, podržavajući trend ekoloških inicijativa.

Na pitanje zašto treba voziti električna vozila, Đorić odgovara upoređujući ih sa starim foto-aparatima.

Novi aparati pružaju bolji kvalitet i pristupačnost, a isto važi i za električna vozila.

Očigledno je da se Srbija kreće ka električnoj revoluciji na drumovima, sa sve većim interesovanjem za elektromobilnost i podrškom relevantnih događaja poput Simpozijuma E-mobility.

Električna vozila postaju ključna komponenta održive budućnosti i smanjenja ekološkog uticaja drumskog saobraćaja.

Beograd E-Mobility Simpozijum električna vozila Emisije gasova staklene bašte gorivo punjači Zlatibor

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024