Švedska i Francuska jačaju saradnju na nuklearnom planu

Foto: Shutterstock

Francuska bi uskoro mogla da izgradi nekoliko nuklearnih reaktora u Švedskoj, navodi se u pismu o namerama koje su u utorak (19. decembra) potpisali ministri energetike dve zemlje na marginama Energetskog saveta EU.

Sporazum dolazi nakon što su francuski predsednik Emanuel Makron i švedski premijer Ulf Kristersson u januaru potpisali zajedničku deklaraciju kojom će nuklearnoj energiji dati istaknuto mesto u bilateralnoj saradnji dve zemlje.

Na unutrašnjem planu, francuska vlada je odlučila da izgradi šest novih reaktora do 2035. i mogućih još osam do 2050. godine, dok Švedska takođe ima planove da oživi svoju nuklearnu industriju.

Nova švedska desničarska vlada uspela je, veoma tesnom većinom u parlamentu, da da zeleno svetlo za izgradnju dva nova reaktora do 2035. i još 10 do 2045. godine.

Da bi to postigla, Švedska posebno računa na „korist od razmene znanja između francuskih i švedskih aktera u oblasti nuklearne energije“, navodi se u pismu o namjerama koje su u utorak potpisale francuska ministarka za ekološku tranziciju Agnes Pannier-Runacher i njen Švedski kolega Eba Buš.

U pismu se navodi „interes francuske industrije za podnošenje ponude za francuske nuklearne reaktore u Švedskoj“.

– EDF je aktivno uključen u razgovore sa svojim [švedskim] kolegom Vatenfalom u vezi sa budućim fazama švedskog nuklearnog programa i povezanim procesom selekcije – rekao je portparol francuskog nuklearnog operatera EDF za Euractiv.

– EDF ima sva sredstva da predloži odgovarajuća rešenja kao deo svoje razvojne strategije za novu nuklearnu energiju u Evropi, koja obuhvata i ponudu tehnologije velike snage sa svojom porodicom reaktora EPR i EPR1200, kao i ponudu tehnologije male snage sa svojim malim modularni NUVARD SMR reaktor – nastavlja se.

Da bi se pripremile za razvoj novih reaktora, Francuska i Švedska „će nastojati da olakšaju tehničku razmenu za učešće svoje industrije u podršci održavanju reaktora, produženju veka i nadogradnji snage reaktora“, dodaje se u pismu.

Dve zemlje takođe imaju za cilj da promovišu „razmenu iskustava o mogućim modelima finansiranja izgradnje novih nuklearnih reaktora” u okviru evropskog regulatornog i finansijskog okvira.

Partnerstvo takođe pokriva ciklus goriva, poboljšanje sigurnosti snabdevanja i upravljanje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom; istraživanje i razvoj, posebno razvoj istraživačkih centara; i ljudski resursi u nuklearnom sektoru olakšavanjem razmene iskustava.

– Nuklearna energija se vratila u Evropu – rekla je Panijer-Runaher nakon potpisivanja pisma u utorak (19. decembra).

U tom kontekstu, Francuska i Švedska su ponovile važnost principa „tehnološke neutralnosti“ „sa ciljem jačanja evropskog suvereniteta i energetske bezbednosti“.

Da bi prenele ovu poruku, dve vlade računaju na nuklearnu alijansu pokrenutu u Stokholmu u februaru 2023. godine, koja sada okuplja više od 10 zemalja EU, uključujući Francusku i Švedsku.

Za svoj sastanak u utorak, Nuklearna alijansa ima jasan cilj: „da pošalje poruku sledećoj Evropskoj komisiji o važnosti tehnološki neutralnog pristupa ispunjavanju naših klimatskih obaveza, tj. pristup zasnovan na metodama dekarbonizacije, bilo da su obnovljivi ili nuklearni“, saopštila je u ponedeljak kancelarija Panier-Runacher-a.

Zemlje EU koje učestvuju u alijansi takođe će razgovarati o okviru za „ubrzavanje implementacije rešenja malih modularnih reaktora (SMR)“, nakon što je evropski komesar za energetiku Kadri Simson najavio predstojeće pokretanje industrijskog saveza širom EU u ovoj oblasti.

Francuska jačanje saradnje Nuklearni plan Švedska

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024