Šta će Indiji biti potrebno da se pozabavi klimatskim promenama?

Kako temperatura raste u Indiji, raste i izborna groznica. Ali ovi izbori su drugačiji. Mere protiv klimatskih promena konačno se nalaze u manifestima nacionalnih partija, što je veoma važno. Međutim, da bi se napravila razlika, klimatskoj akciji je hitno potreban neviđeni pritisak vlada i preduzeća.

Dok se izbori u Indiji vode teško, politička obećanja su uglavnom ostala ista tokom decenija. Osnovne potrepštine koje pokrivaju sredstva za život, vodu, obrazovanje i zdravstvo sastavljene su u plan razvoja i blagostanja, a one se značajno guraju tokom kampanje.

Ove izborne godine, međutim, prelazak energije na obnovljive alternative je obećanje anketa, i to s pravom. Ali dok su u manifestima, ova obećanja jedva da se nalaze u tragovima kampanje ili na političkim skupovima.

Klima i energetska tranzicija mogu se zaista ostvariti samo kada se povežu sa razvojnim obećanjima ili ako im se kaže na način koji odjekuje masama. U ovom trenutku, međutim, izgleda da postoji jaz. Dok je razvojna agenda namenjena masama i siromašnima, klimatska agenda je usmerena na nacionalne elite i međunarodne i nacionalne posmatrače. Ovaj jaz treba premostiti.

Klimatske promene utiču na to kako živimo, kako i kada putujemo na posao, utiču na našu sigurnost hrane, dostupnost vode, zdravlje zemljišta, vazduha i izgrađeno okruženje – lista je duga. Uticaji se sve više osećaju svuda, bilo u vidu klimatskih promena sporog početka ili sve veće učestalosti i intenziteta klimatskih katastrofa. I dok se prilagođavamo i gradimo otpornost na efekte klimatskih promena, postoji kolektivna dužnost u svim geografskim oblastima da se ublaže emisije.

Indija je već treći najveći potrošač energije na svetu, i obavezala se da će dostići neto nulu do 2070. Ovaj cilj se može postići ako se kompanije i vlade udruže da naprave promene velikih razmera.

Na primer, naš rad sa preduzećima pokazuje da velika preduzeća imaju apetit za korišćenje obnovljive električne energije. U najnovijem godišnjem izveštaju o obelodanjivanju u okviru naše inicijative RE100 primetili smo da je 2022. godine više od 180 velikih indijskih i globalnih preduzeća u zemlji nabavljalo skoro četvrtinu svoje električne energije iz solarne energije, vetra i hidroenergije među obnovljivim izvorima energije.

Univerzalna promena u poslovanju takvih preduzeća je izazov. Da bismo videli uticaj klimatskih akcija, biće nam potrebno više preduzeća da se posvete promenama i da oni zauzvrat utiču na svoje lance vrednosti. I moguće je – kroz naše mreže, sve više vidimo da preduzeća zahtevaju klimatske mere i od svojih dobavljača. Kada se potražnja povećava, tržišta se menjaju sve dok obnovljivi izvori energije ne postanu norma. Ovo će otvoriti put manjim preduzećima za tranziciju.

Osim toga, snažne politike mogu izgladiti tranziciju energije na različitim nivoima u različitim sektorima. Električna vozila su primer. Kako Indija povećava mešavinu obnovljivih izvora energije u svojoj energetskoj mreži, jedan od privremenih ciljeva neto nule do 2070. je prelazak na električna vozila prenosi The Diplomat.

Državne vlade koje pripremaju i sprovode svoje politike EV mogu omogućiti brži prelazak na električna vozila. Ovo bi moglo pomoći da se cene EV-a smanje i da se reši još jedan veliki problem – problem lako dostupne infrastrukture za punjenje električnih vozila. Tranzicija EV će postati brža, a privatni i javni prevoz će se transformisati.

Indija klimatske promene Rešenja

Preporučeno

PREFIRE misija: Kubni sateliti NASA-e u borbi protiv klimatskih promena

PREFIRE misija: Kubni sateliti NASA-e u borbi protiv klimatskih promena

May. 19, 2024
Egipat razmatra klimatsko finansiranje od 1,2 milijarde dolara uz podršku MMF-a

Egipat razmatra klimatsko finansiranje od 1,2 milijarde dolara uz podršku MMF-a

May. 19, 2024
Klimatski aktivisti se zalepili za pistu minhenskog aerodroma: “Problem je vlada, ne naš odmor”

Klimatski aktivisti se zalepili za pistu minhenskog aerodroma: “Problem je vlada, ne naš odmor”

May. 19, 2024
Preliminarni rezultati: Izabrana 271 stambena zgrada u Beogradu za energetsku sanaciju

Preliminarni rezultati: Izabrana 271 stambena zgrada u Beogradu za energetsku sanaciju

May. 19, 2024
Nema alternative: Vlade moraju podržati biljnu proizvodnju

Nema alternative: Vlade moraju podržati biljnu proizvodnju

May. 18, 2024