Severna Makedonija najavila gradnju najveće vetroelektrane na Zapadnom Balkanu

Foto: Pixabay

U Severnoj Makedoniji najavljena je izgradnja jedne od najvećih vetroelektrana na Zapadnom Balkanu, snage 400 MW.

U vetroelektranu “Štip”, koja će se nalaziti 75 km južno od Skoplja, biće uloženo više od 500 miliona dolara čime ovaj projekat predstavlja najveću u sektoru obnovljivih izvora energije u zemlji.

Finansijsko zatvaranje očekuje se do poslednjeg kvartala 2025. godine, a izgradnja bi trebalo da počne početkom 2026. godine.

Kada bude u potpunosti operativna, ova vetroelektrana će skoro petostruko povećati instalirani kapacitet vetra Severne Makedonije. Procenjuje se da će projekat otvoriti više od 630 radnih mesta u građevinarstvu.

„Stojimo ispred najveće investicije u obnovljive izvore energije koju smo ikada imali. Ova investicija označava početak vladine politike stvaranja energetske nezavisnosti Makedonije. Višestrukim ulaganjima u oblasti energetike uspostavićemo da Makedonija proizvodi struju za potrebe svojih građana, a viškove, zbog dobre mrežne povezanosti, možemo prodati našim susedima. Vetropark u jugoistočnoj Makedoniji povećaće potencijal Makedonije u oblasti obnovljivih izvora energije za pet puta. Područje na kome će se graditi vetropark nalazi se između tri opštine, Karbinci, Radoviš i Štip, gde je potencijal za ovu vrstu ulaganja veliki”, poručio je premijer Severne Makedonije, Hristijan Mickoski.

Kada bude počeo da radi, vetropark će proizvoditi dovoljno čiste energije za napajanje preko 100.000 domaćinstava godišnje, uz smanjenje emisija CO2 za preko 670.000 tona.

Projekat će takođe imati ključnu ulogu u unapređenju investicione platforme za pravednu tranziciju Severne Makedonije , najavljene na prošlogodišnjem samitu COP28.

Kompanija Alcazar Energy Partners, vodeći investitor u oblasti OIE na rastućim tržištima, najavila je investiciju od 500 miliona dolara za pokretanje najvećeg projekta vetroparka na kopnu u Severnoj Makedoniji.

Kompanija je saopštila da ovaj projekat predstavlja drugu prekretnicu u njenom nastojanju da izgradi najveću platformu za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu, sa očekivanom ukupnom regionalnom investicijom od oko milijardu dolara.

„Oduševljeni smo što smo pokrenuli veliki projekat vetroparka na zapadnom Balkanu, koji će Severnoj Makedoniji obezbediti čistu, pristupačnu električnu energiju i otvoriti lokalna radna mesta. Alcazar Energy vidi Severnu Makedoniju kao obećavajuću lokaciju za ulaganja u obnovljive izvore energije. Radujemo se saradnji sa vladom i zainteresovanim stranama na izgradnji najveće vetroelektrane u zemlji, značajno povećavajući njen kapacitet vetra. Naša posvećenost ESG principima i razvoju obnovljivih izvora energije naglašava našu posvećenost održivoj infrastrukturi na tržištima u razvoju”, rekao je suosnivač Alcazar Energy, Danijel Kalderon.

Ova investicija neće koristiti samo energetskom miksu u Severnoj Makedoniji, već će takođe značajno doprineti energetskoj bezbednosti šireg regiona Zapadnog Balkana. Zbog mrežnih veza Severne Makedonije sa regionom, projekat će pomoći u smanjenju nestašice energije i podržati prelazak na obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Severna Makedonija vetroelektrana Zapadni Balkan

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024