Proizveli su kvasac sa skoro 50 odsto veštačkog DNK: O čemu je reč?
Biolozi su realizovali projekat koji podrazumeva proizvodnju soja kvasca čiji genom čini skoro 50 odsto sintetičkog DNK.
Verovali ili ne, u pitanju je projekat koji traje punih 17 godina, a naučnici su – u deset novih radova – objavili da su napravili dizajnirane verzije svih hromozoma kvasca i skoro polovinu njih inkorporirali u ćelije koje mogu da prežive i razmnožavaju se.
Kako kažu, poigravali su se sa genomom kvasca i drugih organizama koji koriste tehnologije editovanja gena poput CRISPR. Ali, proizvodnja nove verzije otvara mnogo veće promene na genom organizma.
Razvoj sintetičkog genoma, navode, može da dovede do unapređivanja mnogih organizama koji su ključni za industriju, poljoprivredu i medicinu. Kvasac, recimo, ne samo da pomaže rad pivara i vinarija, već se koristi za različite hemikalije i lekove.
– Sa sintetičkim genomom možemo brže da poboljšavamo sojeve i otkrivamo gene koji su važni za bolju produkciju – kaže Džef Buka sa Langon Health na Njujorškom univerzitetu, direktor projekta.