Poznati hotel pomoću inovativne tehnologije rešio problem otpada hrane

U Evropi se godišnje baci 10 miliona tona hrane u ugostiteljstvu, što je više od 16 milijardi evra ili 12% ukupnog troška hrane. Da je otpad koji nastaje tokom pripreme obroka, ali i nakon konzumacije hrane u restoranu – veliki problem u ovom sektoru, svesni su i u jednom hotelu iz regije, tačnije iz Pule.

U pitanju je hotel “Park Plaza Histria”, koji je u svojoj kuhinji pre dve godine primenio filozofiju #nothingiswasted.

U okviru pilot projekta “Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste”, organizovanom od strane Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, zaposleni u hotelu su tokom sedam dana merili količinu otpada od hrane i došli do zapanjujućih rezultata – u tom periodu su bacili više od dve tone hrane (704 kg za doručak i 1.420,04 kg za večeru)!

Hotel je, potom, primenio niz preporuka Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, od kojih su neke vrlo jednostavne, poput suptilne sugestije gostima da na tanjir stave onoliko hrane koliko će i pojesti.

Međutim, tek kada su za svoju profesionalnu kuhinju nabavili inovativno rešenje za upravljanje otpadom hrane, Ecovim, što je jedan od proizvoda brenda “FoodWaste Hrvatska”, količina otpada u kuhinji je smanjena za 80%.

Ukratko, uz pomoć pare i na temperaturi od 80°C, Ecovim razgrađuje otpad od hrane metodom višestepenog sušenja, nakon čega nastaje visokovredan sterilan supstrat koji se može koristiti kao organska dopuna tlu, biogorivo ili u proizvodnji hrane za životinje.

Vreme obrade zavisi od veličine uređaja, a tretiraju se ostaci hrane od pripreme i konzumacije, uključujući: kuvano i sirovo meso, povrće, voće, jaja, manje kosti, papirnate ubruse, kartonsku ambalažu, kesice čaja, čačkalice.

U ovom pulskom hotelu, uređaj najčešće koriste za organski otpad.

Ecovim otpad od hrane pulski hotel tehnologija

Preporučeno

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Jul. 08, 2024
Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Jul. 08, 2024
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Jul. 08, 2024
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024
Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Jul. 08, 2024