Potrošnja struje u Indiji rapidno raste: Ugalj ključan za stabilnost

Foto: Shutterstock

Ambiciozni koraci Indije ka obnovljivim izvorima energije ostvaruju značajan napredak, sa hrabrim ciljevima da do 2030. godine 50% proizvodnje električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a da se potpuno osloni na obnovljive izvore do 2070.

Međutim, ugalj i dalje igra ključnu ulogu u energetskom pejzažu Indije, a stručnjaci veruju da se neće potpuno odustati od njega u narednih dvadesetak godina.

Ugalj, pre svega zbog svoje relativne obilnosti, i dalje čini značajan deo energetskog snabdevanja Indije sa čak 75%.

Dok se zemlja suočava s procesom elektrifikacije domaćinstava, rastućom ekonomijom, i sve većim usvajanjem električnih vozila i sistema za hlađenje, tražnja za električnom energijom je porasla.

Ovaj rast u potrošnji dovelo je Indiju do oslanjanja na ugalj zbog njegove pouzdanosti i ekonomske isplativosti.

Potrošnja električne energije u Indiji je videla značajan rast od čak 21% između 2019. i 2022. godine, pre svega zbog korišćenja klima uređaja, čija se upotreba očekuje da znatno poraste u narednim godinama.

Osim toga, oko 10% ukupne potrošnje električne energije u zemlji se odnosi na hlađenje prostora, a ovaj procenat bi mogao devet puta da poraste do 2050. godine.

Paralelno s tim, proizvodnja uglja u Indiji je zabeležila značajan rast, dostižući 893 miliona tona u periodu od 2022. do 2023. godine, što je povećanje od 14% u odnosu na prethodnu godinu.

Ovi trendovi dovode u pitanje mogućnost Indije da postigne svoj cilj za 2030. godinu, da 50% njenih energetskih potreba dolazi iz izvora koji nisu fosilna goriva, s obzirom na to da mnogi energetski analitičari smatraju da je to teško ostvarivo.

Obnovljivi izvori energije, poput solarnih, vetrova i hidroelektrane, smatraju se obećavajućim alternativama, ali njihova pouzdanost i dalje predstavljaju izazov.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oni zavise od promenljivih prirodnih faktora kao što su sunčeva svetlost, vetar i dostupnost vode, što ih čini manje pouzdanimima za zadovoljenje rastuće potražnje za električnom energijom.

Iako Indija ima oko 180 gigavata instaliranih obnovljivih izvora energije, potrebna je napredna infrastruktura kako bi postala pouzdana alternativa ugalju.

Dodatno, faktori poput kašnjenja u projektima hidroelektrane i neusavršenih elektrodistributivnih mreža usporavaju napredak solarnih i vetrovih izvora energije.

Da bi ispunila svoje ciljeve za prelazak na neto-nula emisije, Indija mora povećati investicije, posebno u skladištenje energije u baterijama.

Zemlja ima cilj da do 2030. godine dostigne 500 gigavata instaliranih obnovljivih izvora energije, ali problemi u lancu snabdevanja i visoki troškovi skladištenja energije na velikim nivoima čine izazovnim oslanjanje isključivo na obnovljive izvore za pouzdanu proizvodnju električne energije.

Strane investicije su ključne za postizanje ciljeva Indije u oblasti neto-nula emisija, jer se zemlja suočava sa neophodnošću smanjenja upotrebe ugalja pre nego što ga potpuno eliminiše.

Put do budućnosti bez ugalja u Indiji je složen, ali ostaje važan cilj u borbi protiv klimatskih promena.

električna energija Hidroelektrana Indija klimatske promene Neto nula emisije solarna energija ugalj

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024