Investicija kompanije Sunrise Europe: Zeleno svetlo za solarnu elektranu snage 225 MW u Šavniku

Foto: Pixabay

Kotorska kompanija Sunrise Europe dobila je zeleno svetlo za gradnju solarne elektrane ukupne instalisane snage 225 MW na lokacijama Dubrovsko i Duži u Šaniku.

Naime, ovoj kompaniji ranije su izdati i urbanističko-tehnički uslovi za realizaciju ovog projekta, a sada je i Agencija za zaštitu životne sredine dala saglasnost na Elaborat procene uticaja na životnu sredinu.

Solarna elektrana gradiće se na više parcela ukupne površine oko 275 hektara, dok će površina pod panelima iznositi oko 104 ha. Biće dovoljno prostora između redova panela kako bi se sprečilo međusobno zasenjenje. Sve parcele nalaze se u vlasništvu investitora.

Solarna elektrana će proizvoditi električnu energiju tako što će iskoristiti sunčevo zračenje i pretvoriti ga u električnu energiju. Struja će biti isporučena krajnjim potrošačima kroz distributivnu mrežu.

Kako piše u dokumentu, kao primarni izvor proizvodnje električne energije planirano je da se koriste fotonaponski
moduli od monokristalnog silicijuma Risen RSM132-8-670M izlazne snage od 670 Wp. Odabrani paneli imaju efikasnost konverzije energije od 21,6%.

Fotonaponski moduli su povezani u nizove (petlje) kako bi se njihov napon uskladio s ulaznim naponom pretvarača (DC/AC pretvarača). Solarni paneli se povezuju u grupe i tako grupisani se putem DC kablova povezuju na invertere, pojašnjeno je.

Za solarnu elektranu SE Dubrovsko, kako se dalje navodi, potrebno je 529 invertera koji će biti povezani na 88 internih NN/SN transformatorskih stanica. Invertori će biti povezani na odgovarajuću transformatorsku stanicu pomoću kablova položenih direktno u zemlju.

Procenjena proizvodnja energije na nivou invertora za prvu godinu rada iznosi 293.597 TWh, dok neto proizvodnja energije na nivou invertora za prvu godinu rada: 284.154 TWh. Prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahteva utvrđeno je da je cca 225MW DC maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane – stoji između ostalog u objavljenom dokumentu.

Kako je navedeno u rešenju Agencije, u sprovedenom postupku utvrđeno je da je Elaborat procene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje solarne elektrane urađen u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu i da sadrži definisane mere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu.

Rešenjem o davanju saglasnosti utvrđena je obaveza investitora da poslove vezane za projekat izgradnje solarne elektrane realizuje u svemu prema merama zaštite životne sredine utvrđenim u Elaboratu procene uticaja na životnu sredinu, a koje se prevashodno odnose na mere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja u toku izvođenja projekta, eksploatacije i u slučaju akcidenta i program praćenja uticaja projekta na životnu sredinu (monitoring).

Crna Gora kotor sunrise europe

Preporučeno

Više od pola svetske struje će biti iz čistih izvora do 2030.

Više od pola svetske struje će biti iz čistih izvora do 2030.

Oct. 17, 2024
Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji

Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji

Oct. 17, 2024
Centar za unapređenje životne sredine: Evo kako solarna elektrana ŠTEDI NOVAC

Centar za unapređenje životne sredine: Evo kako solarna elektrana ŠTEDI NOVAC

Oct. 17, 2024
Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

Oct. 16, 2024
Google gradi sedam nuklearnih elektrana

Google gradi sedam nuklearnih elektrana

Oct. 16, 2024