Pet zemalja koje proizvode najviše solarne energije

Pokušavajući da iskoriste snagu Sunca, nekoliko zemalja je preuzelo vodeće pozicije u akumulaciji sunčevog zračenja koje se koristi kao obnovljiv izvor električne energije. Međunarodna agencija za energiju objavila je listu od pet zemalja koje su lideri u proizvodnji ovog vida energije. Na njoj su se našle Kina, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Vijetnam i Japan.

Iako se smatralo da proizvodnja solarne energije zahteva i usko specijalizovano tržište, pomenute zemlje dokazuju da je ovaj izvor legitimni odgovor na sve veće potrebe traženja alternative fosilnim gorivima.

1. Kina

Kao zemlja sa najvećom populacijom i najvećim karbonskim otiskom, jasno opredeljenje Kine za obnovljivu energiju je vrlo važno. Potpisivanjem Zajedničke deklaracije na klimatskom samitu u Glazgovu 2021. godine, Sjedinjene Države i Kina su potvrdile svoju posvećenost saradnji u jačanju sprovođenja Pariskog sporazuma i pozdravile značajne napore koji se širom sveta čine u borbi protiv klimatske krize.

Godine 2020. prema Nacionalnoj energetskoj administraciji Kine, ova zemlja je postavila više od 48 GW fotonaponskog (PV) kapaciteta, čime je ukupni instalirani kapacitet dostigao 253,6 GW.

Ovaj PV kapacitet je dovoljan da Kina zadrži svoju poziciju lidera na tržištu, te tako kinesko tržište predstavlja 33% ukupnih instalacija svih solarnih panela na svetu. Međutim, u 2017. godini kineski tržišni udeo je bio daleko veći i iznosio je 51%. Opadanje kineske dominacije na tržištu poklapa se sa rekordnim brojem novih zemalja koje instaliraju značajne PV kapacitete.

Većina fotonaponskih uređaja, odnosno solarnih panela, instaliraju se u udaljenim područjima Kine putem solarnih farmi koje prodaju energiju komunalnim preduzećima. Satelitski snimci potvrđuju neverovatan rast ovih ogromnih solarnih farmi u Kini.

Drastično povećanje solarnih kapaciteta u Kini proizilazi iz sve veće potrebe te zemlje za električnom energijom i njenom ozbiljnom krizom zagađenja vazduha. Dok su neke zemlje smanjile podsticaje za instalaciju solarnih panela, kineska vlada i dalje ohrabruje finansijske institucije da daju podsticaje za njih.

Foto: Shutterstock

2. Evropska unija

Evropska unija, ekonomska i politička unija od 27 zemalja, rangirana je kao drugi najveći proizvođač solarne energije. Broj članica Evropske unije koje sprovode tendere za solarnu energiju je porastao i uspešno smanjio cene ove energije.

Godine 2021. Evropska unija je doživela rast, treću godinu zaredom, sa 19,8 GW, što je priblžava rekordu od 23,2 GW zabeleženih 2011. godine. Nemačka, Holandija i Španija su bile ključna tržišta, a sledile su ih Poljska, Francuska i Belgija.

Ukupna instalirana snaga PV kapaciteta u Evropskoj uniji premašila je 138 GW u 2020. Gotovo 55% su bile instalacije na krovovima stambenih i poslovnih zgrada. Tržište PV u Evropskoj uniji se smanjivalo šest godina pre nego što se trend preokrenuo 2018. godine.

Foto: Shutterstock

3. Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države nastavile su da poboljšavaju svoju poziciju u korišćenju solarne energije širenjem instalacija uz pomoć sektora javnih preduzeća i tržištu stambenih zgrada. Veliki deo povećanja se može pripisati značajnim vladinim podsticajima koji su dodeljeni sektoru stambenih zgrada.

Godine 2020. tržište stambenih zgrada i sektor javnih preduzeća su povećali instalacije u odnosu na 2019. godinu za 15%, odnosno 37%. Ukupna nova instalirana snaga za 2020. iznosila je 19,7 GW, što je dovelo SAD do ukupno instalirane snage od 95 GW.

Kako cena solarnih energija postaje sve konkurentnija u odnosu na neobnovljive izvore energije, očekuje se da će proizvodnja solarne energije u SAD-u nastaviti da raste u godinama koje dolaze.

4. Vijetnam

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energetiku iz 2021. godine, Vijetnam je lider u razvoju solarnih tehnologija u 2020. godini sa procenjenom instaliranom snagom od 11,1 GW.

Vijetnamska vlada je u 2020. godini revidirala stope za projekte velike, krovne i plutajuće fotonaponske elektrane što je omogućilo dalji rast tržišta velikih elektrana, vodeći do masovnog razvoja u 2019. i 2020. godini, daleko iznad očekivanja vlade za 2020. godinu.

Uspeh Vijetnama je takođe podstaknut vladinom politikom koja je podsticala investicije u solarnu energiju garantujući proizvođačima cenu iznad tržišne vrednosti. Ta politika je omogućila zemlji da ostvari pet puta više instalacija nego što je prvobitno projektovala vlada. Vijetnam je u 2020. godini imao udeo od 7,7% na globalnom tržištu fotonaponskih elektrana.

5. Japan

Kao jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu, Japan ima ograničen prostor za postavljanje solarnih panela. Ipak, Japan je još uvek među liderima u proizvodnji solarne energije sa 8,7 GW novoinstalirane snage u 2020. godini.

Nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011. godine, Japan se obavezao da će solarna energija biti deo plana udvostručenja obnovljive energije do 2030. godine. Iz ovih razloga, Japan je pronašao kreativna mesta za instaliranje solarnih panela.

Velika popularnost golfa u Japanu tokom osamdesetih godina prošlog veka dovela je do prevelikog broja golf terena, a mnogi od njih su u potpunosti napušteni. Mnogi od tih zaboravljenih terena sada su potpuno prekriveni fotonaponskim generatorima.

Ova ostrvska nacija takođe je stvorila plutajuća “solarna ostrva” sa hiljadama vodootpornih solarnih panela. Ovakve solarne farme sledeće generacije imaju nekoliko prednosti, kao što je mogućnost efikasnog hlađenja vodom.

Šta je Međunarodna agencija za energetiku i program fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije?

Međunarodna agencija za energetiku osnovana je 1974. godine i fokusira se na budućnost energetske sigurnosti i održivosti, sa globalnom saradnjom vladinih eksperata, akademske zajednice i industrije posvećenih unapređivanju zajedničkih istraživanja i primene specifičnih energetskih tehnologija. Program fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije IEA osnovan je 1993. godine kako bi “unapredio međunarodne napore koji olakšavaju ulogu fotonaponske solarne energije kao temelja u tranziciji ka održivim energetskim sistemima”.

Šta su GW i PV kada govorimo o solarnoj energiji?

Gigavat (GW) je jedinica merenja električne snage. Tehnologija fotonaponskih (PV) sistema se sastoji od PV materijala i uređaja za pretvaranje sunčeve svetlosti u električnu energiju. Jedan PV uređaj poznat je kao ćelija, a pojedinačna PV ćelija može proizvesti oko 1 ili 2 vata snage.

Kako solarna energija ili tehnologija fotonaponskih (PV) sistema ispunjavaju globalne potrebe za električnom energijom?

Solarna energija, odnosno PV, obuhvatala je 4% globalne potražnje za električnom energijom u 2020. godini.

Amerika energija Sunca Evropska Unija Japan Kina lideri u proizvodnji solarne energije obnovljiva energija solarna energija Solarni paneli

Preporučeno

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024
U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

U novembru u Srbiji šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

Jul. 01, 2024
Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Predsednik Srbije: Moraćemo da ulažemo u nove izvore energije – treba nam nekoliko milijardi evra

Jul. 01, 2024
Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Organsko đubrivo od prostirke za tovne piliće: Farma živine iz Čeneja primer ekološkog pristupa

Jun. 28, 2024
Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Leto vrućine: Klimatski aktivisti planiraju proteste na Volstritu

Jun. 28, 2024