Pametni gradovi unapređuju ekologiju i kvalitet života – Evo kako!

Foto: Shutterstock

U eri tehnološke revolucije, gradovi se transformišu u digitalne oaze sa ciljem da poboljšaju kvalitet života svojih stanovnika.

Pametni gradovi, kako ih nazivamo, koriste najnovije tehnološke inovacije kako bi postali efikasniji, produktivniji i održiviji.

Međutim, postavlja se pitanje – da li su pametni gradovi zaista bolji za našu životnu sredinu?

Trenutno 55% svetskog stanovništva živi u urbanim područjima, a očekuje se da će taj udeo do 2050. godine porasti na 68%.

Gradovi su odgovorni za većinu svetske ekonomske aktivnosti, potrošnje energije i emisije gasova staklene bašte.

Da bi se značajno smanjile emisije, urbani centri će morati koristiti manje energije i iskoristiti prednost perioda kada je raspoloživa intermitentna obnovljiva energija.

“Pametni gradovi” se očekuje da će imati ključnu ulogu u postizanju ovih ciljeva.

Smatra se da su takvi gradovi koncepti urbanog razvoja koji koriste napredne tehnologije, poput senzora, podataka i komunikacionih mreža, kako bi bolje upravljali resursima, saobraćajem, energetskim potrebama i zaštitili životnu sredinu.

Primera radi, saobraćaj je značajan doprinosilac globalnom zagrevanju putem emisije ugljen-dioksida.

Način na koji pametni gradovi mogu doprineti rešenju za smanjenje emisije ugljenika jeste uvođenje pametnih alternativa za transport kako građani ne bi toliko zavisili od privatnih automobila za mobilnost.

Pametne usluge vožnje bicikala koje omogućavaju korisnicima da otključavaju bicikle raspoređene širom grada putem aplikacije na njihovim telefonima, ili na primer samovozeća, autonomna vozila koja troše manje goriva.

Povećana potrošnja energije u gradovima dovodi do visoke potražnje za energijom, što tehnologija može promeniti na bolje.

Mogućnosti za energetsku efikasnost u okviru pametnog grada imaju različite oblike.

Uopšteno govoreći, cilj ovih tehnologija je da osiguraju da se resursi koriste samo kada su potrebni.

Jedan primer su pametna LED svetla koja traju duže i zahtevaju manje energije za rad, štaviše, mogu se prigušivati, ili pojačavati u zavisnosti od lokacije i doba dana kako bi se osigurala efikasnost bez ugrožavanja bezbednosti.

Neka pametna svetla se čak automatski isključuju kada ne detektuju nikakvu aktivnost na ulici.

Oni imaju potencijal da pruže brojne ekološke benefite, ali istovremeno mogu imati i negativan uticaj na prirodu.

Jedna od ključnih prednosti pametnih gradova je smanjenje potrošnje energije.

Pametne mreže i uređaji omogućavaju efikasnije upravljanje potrošnjom električne energije, što dovodi do smanjenja emisija gasova staklene bašte, a pametni senzori mogu povećati stopu reciklaže, automatizujući procese sakupljanja otpada i smanjujući zagađenje životne sredine.

Napredni sistemi javnog prevoza i praćenje saobraćaja omogućavaju bolju organizaciju i smanjenje saobraćajnih gužvi, što dovodi do manje emisije izduvnih gasova i bolje kvalitete vazduha.

Takođe, implementacija tehnologije za praćenje kvaliteta vazduha omogućava rano otkrivanje zagađenja i pravovremena upozorenja, štiteći zdravlje stanovnika.

Ove inovacije takođe pomažu boljoj kontroli na mestima građevinskih radova, smanjujući nepotrebne gužve i štetu po životnu sredinu.

Ipak, pametni gradovi nisu bez izazova kada je reč o ekologiji.

Održavanje pametne infrastrukture zahteva električnu energiju, ili druge izvore napajanja, što može dodatno opteretiti elektroenergetsku mrežu i povećati ukupnu potrošnju energije.

Osim toga, više uređaja i tehnologije stvara i veću količinu elektronskog otpada, koji zahteva adekvatno recikliranje kako ne bi predstavljao pretnju po životnu sredinu.

Međutim, ove prepreke ne treba da nas obeshrabre.

Kako tehnologija napreduje, pametni gradovi postaju sve efikasniji i održiviji, a energetski sistemi se sve više oslanjaju na obnovljive izvore energije, kao što su vetar i solarna energija, smanjujući negativan uticaj na prirodu.

Takođe, razvijaju se inovativni načini recikliranja elektronskog otpada, omogućavajući bolje upravljanje ovim izazovom.

Da bi pametni gradovi zaista postali simboli ekološke održivosti, neophodno je da politički donosioci prepoznaju važnost podrške ovim projektima.

Obezbeđivanje odgovarajuće telekomunikacione infrastrukture i pravilna regulativa igraju ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Građani takođe imaju važnu ulogu u ovom procesu, jer svojim angažovanjem i podrškom mogu podstaći gradove da preduzmu korake ka ekološkoj održivosti.

Zaključak je da, pametni gradovi predstavljaju obećavajuću budućnost, gde tehnologija i održivost idu ruku pod ruku kako bi stvorili bolje i zdravije gradove za sve nas.

Kroz pametne tehnologije, možemo smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu, stvoriti efikasniji saobraćajni sistem i bolje upravljati resursima.

Ovakvi gradovi nisu samo trend, već ključna komponenta za očuvanje naše planete i obezbeđivanje održive budućnosti za sve nas.

energetska efikasnost pametni gradovi staklena bašta zagađenje

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024