Od maslinovog ulja su ostale samo uspomene: Očekuje se da će proizvodnja opasti za pola

Maslinovo ulje, osnovna namirnica grčke kuhinje i drugih mediteranskih dijeta, postalo je luksuz za mnoge u Grčkoj, zbog vrtoglavih cena.

Prema grčkom statističkom organu (ELSTAT), cene maslinovog ulja porasle su za skoro 70 odsto u periodu od januara 2021. do septembra 2023., što je treći najveći rast u EU posle Španije od 138 odsto i Portugala za 90 odsto u istom periodu.

Sumorna slika za one koji ne mogu da zamisle obroke bez izrazite arome i zdravstvenih prednosti maslinovog ulja, ovo povećanje je usko povezano sa lošim plodovima maslina kod velikih proizvođača u EU.

Prema izveštaju Evropske komisije o kratkoročnim poljoprivrednim izgledima, očekuje se da će devet članica bloka koje uzgajaju masline proizvesti 1,5 miliona metričkih tona (preko 1,6 miliona američkih tona) maslinovog ulja u sezoni rasta 2023/24.

Iako je ova prognoza 9% iznad rekordno niskog nivoa iz prethodne sezone od 1,384 miliona tona, ona je i dalje daleko ispod obima od proseka od 2,13 miliona tona koji je proizveden između 2017/2018 i 2021/2022 godine rasta.

U Grčkoj, gde su se maslinari suočili sa vrelim i suvim prolećem i ekstremnim toplotnim talasima tokom leta, očekuje se da će proizvodnja maslinovog ulja u 2023/2024. godini iznositi ukupno 160.000 tona, što je pad u odnosu na 350.000 tona u prethodnoj sezoni, prema podacima državnog udruženja industrije maslinovog ulja. , EDOE.

Očekuje se da će cena po litru ekstra devičanskog maslinovog ulja, koja je dostigla 14 evra (15,25 dolara) u grčkim supermarketima, ostati visoka jer su suncokretovo ulje, mešana biljna ulja i sekundarno kvalitetno rivijera maslinovo ulje sa znatno većom kiselošću sve više i češće na policama prodavnica i kuhinjama

Jedan lokalni mali uzgajivač iz tog područja, Konstantina Nisioti, složio se sa Iliasom Katsarosom o mestu maslina u grčkom nasleđu.

– Svi koji žive na ovim prostorima imaju uspomene vezane za masline – rekla je ona.

U razgovoru za Anadolu, gradonačelnik grada Askri Nikolas Holiasmenos ukazao je na loše vremenske uslove, za koje je rekao da su pogodili različita područja širom zemlje koja uzgajaju različite vrste maslina.

Dok su se neki regioni borili sa sparinom letnjom vrućinom, drugi su se, poput Holijasmenosa, suočili sa hladnim zimskim temperaturama koje su došle kasnije nego što bi trebalo i naštetile žetvi.

masline Maslinovo ulje proizvodnja ulje

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024