Obnovljiva energija u centru pažnje: Utrostručenje obnovljive energije do 2030. godine

Foto: Shutterstock

U okviru prvog izdanja Izveštaja o svetskim energetskim tranzicijama (WETO) za 2023. godinu, objavljenog od strane Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), izdvojen je jasan put ka neophodnoj korekciji staze kako bi se postigao cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1.5°C, u skladu sa Pariskim sporazumom.

Ovaj izveštaj apeluje na podizanje globalnih ambicija u oblasti obnovljivih izvora energije, oslanjajući se na elektrifikaciju i energetsku efikasnost kao ključne faktore tranzicije, uz podršku obnovljivih izvora energije, čistog vodonika i održive biomase.

“IRENA” je naglasila da je postignut neki napredak, posebno u sektoru električne energije, gde je zabeležen rekordan rast globalnog kapaciteta obnovljivih izvora energije od 300 gigavata (GW) u 2022. godini.

Međutim, ističe se da postoji značajan jaz između postignutih rezultata i onoga što je potrebno ostvariti, te da se ovaj jaz nastavlja povećavati.

Da bi se ispravio kurs i postigli neophodni ciljevi, potrebno je postaviti znatno ambicioznije ciljeve u pogledu obnovljive energije.

Prema WETO izveštaju, svet mora godišnje dodati prosečno 1.000 GW kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, kao i značajno povećati direktnu upotrebu obnovljive energije u sektorima krajnje potrošnje.

Očekuje se da će prvi Globalni pregled (Stocktake) biti zaključen na Konferenciji stranaka (COP28) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde će WETO izveštaj pružiti ključne smernice za dalje akcije u narednim godinama.

Frančesko La Kamera, generalni direktor IRENA-e, izrazio je zabrinutost zbog činjenice da trenutno nismo na dobrom putu da ispunimo ciljeve Pariškog sporazuma.

Istakao je da je obnovljiva energija ključni faktor u rešavanju ovog problema, jer vodi ka energetskoj sigurnosti, smanjenju troškova energije i razvoju industrije orijentisane ka budućnosti.

Takođe, naglasio je važnost da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije postane strategijski alat za promovisanje pravednijeg i inkluzivnijeg sveta.

Dr. Sultan al-Jaber, predsedavajući COP28, podržao je preporuke IRENA-e i pozvao na trostruko povećanje obnovljive energije do 2030. godine.

On je istakao da je brzina tranzicije ka obnovljivim izvorima energije ključna i zavisi od brzine uvođenja alternativa sa nultom emisijom, uz osiguranje energetske sigurnosti kako bi svi bili uključeni.

Takođe, naglasio je potrebu za političkom voljom kako bi se stvorili neophodni uslovi za brzo širenje obnovljivih izvora energije, uz obezbeđivanje pristupačnih i povoljnih finansijskih sredstava za realizaciju projekata.

Osim toga, najavio je da će Kenija predvoditi napore u Africi za postizanje cilja trostrukog povećanja kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine.

WETO izveštaj ističe i ključne prepreke koje koče napredak u oblasti energetske tranzicije.

To su nedostatak fizičke infrastrukture, nepostojanje odgovarajućih politika i regulativa, kao i nesklad u veštinama i institucionalnim kapacitetima.

Kako bi se ubrzala tranzicija, neophodno je prevazići ove prepreke.

Takođe, potrebno je osigurati da sredstva dopru do najranjivijih delova sveta.

“IRENA” tesno sarađuje sa zemljama kako bi podržala razvoj i implementaciju politika i strategija u vezi sa obnovljivim izvorima energije, u skladu sa ciljevima utvrđenim u WETO izveštaju.

Agencija takođe pruža tehničku pomoć i jača kapacitete zemalja kako bi povećale udeo obnovljive energije u njihovom energetskom miksu.

WETO izveštaj predstavlja ključni dokument koji će biti osnova za diskusiju i planiranje akcija na Konferenciji stranaka (COP28) kako bi se ostvario cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1.5°C i omogućila pravedna energetska tranzicija koja će biti dostupna svima.

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024