Nigerija i Nemačka potpisale ugovore o obnovljivim izvorima energije, vredan 500 miliona dolara

Foto: Shutterstock

Sporazumi vredni 500 miliona dolara obuhvataju pakt o obnovljivoj energiji i sporazum o izvozu gasa, koji označava prekretnicu u bilateralnoj saradnji, rekao je portparol predsednika Ajuri Ngelale u saopštenju.

Union banka Nigerije i nemačka DVS grupa formalizovali su Memorandum o razumevanju o obnovljivoj energiji.

Ovo strateško partnerstvo ima za cilj da privuče 500 miliona dolara investicija posvećenih projektima obnovljive energije, sa primarnim fokusom na ruralne zajednice širom Nigerije.

Nigerija se obavezuje da će Nemačkoj isporučivati 850.000 tona prirodnog gasa godišnje, sa projekcijama koje ukazuju na povećanje na 1,2 miliona tona. Početne isporuke su planirane za 2026. godinu, potvrđeno je u saopštenju.

Sastavni aspekt ovog posla je njegov doprinos preradi približno 50 miliona kubnih stopa dnevno prirodnog gasa koji bi inače bio spaljen.

Ovo je u skladu sa posvećenošću obe nacije ekološki svesnim praksama i održivim energetskim rešenjima.

Nigerija, dom najvećih afričkih rezervi gasa koje prelaze 200 triliona kubnih stopa, uhvatila se u koštac sa ekološkim problemima povezanim sa spaljivanjem gasa.

Ovaj sporazum označava ključni korak ka rešavanju ovog pitanja i iskorištavanju bogatih gasnih resursa Nigerije za projekte održive energije.

Predsednik Bola Tinubu, prisustvujući konferenciji G20 Compact sa Afrikom u Berlinu, izrazio je odobravanje sporazuma.

Ovo pozitivno osećanje je u skladu sa posvećenošću Nemačke, pošto je kancelar Olaf Šolc najavio ulaganje od 4 milijarde evra u projekte zelene energije u Africi do 2030. Zajednički napor ima za cilj da podrži prelazak Nemačke na neutralnost ugljenika i ispuni svoj cilj neto nulte emisije do 2045. godine.

Priznajući potrebu za uvozom zelenog vodonika, posebno iz Afrike, Šolc je istakao ključnu ulogu ovih investicija u postizanju ekoloških ciljeva.

Pod vođstvom predsednika Tinubua, Nigerija je preduzela značajne reforme, uključujući ukidanje popularne subvencije za benzin i ublažavanje ograničenja trgovine devizama.

Ove hrabre inicijative imaju za cilj da Nigeriju učine privlačnijom za investitore i revitaliziraju svoju ekonomiju, rešavajući izazove kao što su spori rast, rekordni dug, dvocifrena inflacija i krađa sirove nafte.

Savezna vlada je pre dve nedelje otkrila da je ukradeno sirove nafte u vrednosti više od 4,3 triliona evra u 7.143 slučaja vandalizma na naftovodima u roku od pet godina.

Krađa nafte je vanredna situacija koja predstavlja ozbiljnu pretnju za istraživanje i eksploataciju nafte sa ogromnim negativnim posledicama po ekonomski rast, izglede za poslovanje i zaradu naftnih kompanija.

Nigerijska inicijativa za transparentnost ekstraktivnih industrija otkrila je da je u poslednjih pet godina, od 2017. do 2021. godine, Nigerija zabeležila 7.143 slučaja kvarova cevovoda i namernog vandalizma koji su rezultirali krađom sirove nafte i gubicima proizvoda od 208,639 miliona barela u vrednosti od 12,725 miliona dolara ili 14,725 miliona dolara ili 14,74 miliona dolara.

 

gas nemačka Nigerija oie ugovor

Preporučeno

OPEK poručio: Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije

OPEK poručio: Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije

Jul. 03, 2024
Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024