Može li UNESCO da zaštiti ovaj afrički sliv od bušenja nafte?

Foto: Shutterstock

Na nedavnom godišnjem sastanku UNESCO-a u Rijadu, Saudijska Arabija, Okavango Delta u Africi postala je fokus međunarodne zabrinutosti.

Ova ekološki bogata regija, proglašena za UNESCO-ovu Svetsku baštinu, sada je pod pretnjom zbog potencijalnih rizika povezanih sa istraživanjem nafte i gasa.

Okavango Delta, smeštena unutar Angole, Namibije i Bocvane, nije samo utočište za ugrožene afričke savanske slonove, već i dom za druge ranjive divlje životinje poput afričkih divljih pasa, geparda i ugroženih ptica kao što je sivi čaplja.

Osim toga, igra ključnu ulogu u podržavanju egzistencije stotina hiljada ljudi koji žive u ovim zemljama.

Kanadska kompanija Reconnaissance Energy Africa (ReconAfrica) je stekla prava za bušenje na velikom delu Okavango sliva, koji se prostire na 13.200 kvadratnih milja.

Do juna 2023. godine, ReconAfrica je već bušila tri bunara u Namibiji.

Međutim, zbog rastućih zabrinutosti, njihove bušotinske operacije u Namibiji privremeno su zaustavljene.

Nova istraživanja, objavljena u oktobru 2023. godine u časopisu Physics and Chemistry of the Earth, dodatno su podigla uzbunu u vezi sa potencijalnim rizicima zagađenja koje bi ReconAfrica-ova bušenja mogla da predstavljaju za Okavango Delta i okolni sliv.

Studija sugeriše da bi kontaminirana podzemna voda sa područja zakupa za eksploataciju nafte mogla da stigne do delte za samo četiri dana, što predstavlja ozbiljnu pretnju ekosistemu.

Studija preporučuje obustavljanje istraživanja i proizvodnje nafte dok se ne sprovedu sveobuhvatnija istraživanja koja bi procenila puni uticaj eksploatacije ugljovodonika.

Osim naučnih zabrinutosti, Komitet za svetsku baštinu UNESCO-a, koji predstavlja 195 zemalja, primetio je seriju istraživačkih članaka koje je objavio National Geographic o aktivnostima ReconAfrike.

Ovi članci ističu navodne propuste u adekvatnom konsultovanju sa lokalnim zajednicama, dobijanju potrebnih dozvola i neovlašćenim aktivnostima unutar zaštićenih područja.

S’ obzirom da trenutno samo Okavango Delta uživa UNESCO-ovu zaštitu, komitet je predložio proširenje Svetskog nasleđa kako bi obuhvatilo ceo sliv.

Ova inicijativa podstiče Angolu, Namibiju i Bocvanu da sarađuju na proširenju prekograničnog područja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ova ideja nailazi na sve veću podršku, a Filipe Silvino de Pina Zau, ministar kulture i turizma Angole, izražava podršku te zemlje.

Proširenje ne bi samo osiguralo očuvanje ekosistema već bi i promovisalo očuvanje životne sredine i turizam.

Ministarstvo zaštite životne sredine, prirodnih resursa i turizma Bocvane takođe izražava optimizam u vezi sa kolektivnim razgovorima sa Namibijom i Angolom o proširenju Svetskog nasleđa kako bi se obuhvatio gornji sliv reke.

Takvo proširenje doprinelo bi obezbeđenju budućnosti ovog međusobno povezanog ekosistema.

Okavango sliv predstavlja složen i međusobno povezan sistem, gde kišnica sa angolskih visoravni na kraju teče u Okavango deltu, održavajući je tokom sušne sezone.

Međutim, odsustvo izlaza u okean znači da toksini iz operacija eksploatacije nafte i gasa mogu postati trajni zagađivači, kako ističe geohidrolog Surina Esterhuyse.

Očuvanje ovog sliva postaje sve važnije suočavanjem sa klimatskim promenama, s obzirom da ovaj region doživljava upornu i ozbiljnu sušu koja će se verovatno pogoršati u narednim godinama.

Komitet je takođe usvojio rezoluciju kojom se ističe potreba za jačom zaštitom ekosistema Okavango, uz napomenu da postoje donatori spremni da finansiraju potrebna istraživanja kako bi podržali proširenje područja.

Već više od pet decenija, Konvencija UNESCO-a o svetskoj baštini daje zemljama pravni osnov da sprovode mere zaštite za više od hiljadu prirodnih i kulturnih lokaliteta širom sveta.

Da bi se formalizovalo proširenje Svetskog nasleđa Okavango, uključene zemlje, zajedno sa UNESCO-om i drugim partnerima, moraju da sarađuju na sveobuhvatnom planu.

Ovaj plan zahteva odobrenje putem glasanja na godišnjem sastanku koji je zakazan za 2024. godinu.

Joseph “Jay” Haikera, farmer i turistički vodič iz Bocvane, izražava uzbuđenje zbog mogućnosti proširenja zaštite ove važne močvare, koja je ključna za opstanak njegove porodice.

On veruje da će zajedničkim delovanjem ove tri zemlje osigurati očuvanje ovog zajedničkog prirodnog resursa i čuda koje nosi za buduće generacije.

Afrička divlja fauna Bušenje nafte ekosistem klimatske promene Nacionalni parkovi Naftna eksploatacija Očuvanje prirode Okavango Delta svetska baština UNESCO

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024