Ministarka Đedović Handanović posetila dispečerski centar “Elektrodistribucije Srbije“

Foto: MRIE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je dispečerski centar “Elektrodistribucije Srbije” u Beogradu i tom prilikom istakla da je država pomogla kompaniji da pokrene istorijski najveća ulaganja u distributivnu mrežu.

“Ovo je rezervni nacionalni distributivni dispečerski centar za upravljanje distributivnim sistemom električne energije, koji neprekidno radi 24 sata, 365 dana u godini. Država je obezbedila sredstva i pomogla Elektrodistribuciji da pokrene istorijski najveća ulaganja u distributivnu mrežu od ugradnje pametnih brojila, digitalizacije i automatizacije mreže do podizanja kvaliteta opreme što će smanjiti gubitke, ojačati mrežu i osigurati sigurnije snabdevanje električnom energijom za građane. Na kompaniji je da realizuje sve projekte, među kojima je i jačanje kapaciteta dispečerskih i kol centara”, rekla je ministarka, navodi se u saopštenju.

Đedović Handanović je ukazala da je pred EDS-om mnogo posla kako bi se uspešno sprovele investicije koje su u toku.

“U međuvremenu se mora obezbediti stabilno snabdevanje, da se što brže interveniše tamo gde se pojave kvarovi i da se problemi otklone brzo gde se pojave”, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je tokom juna i jula zabeležena rekordna potrošnja električne energije u poslednjih pet godina zbog izuzetno visoke temperature i da

“Elektrodistribucija Srbije” prati da li dolazi do prekida u snabdevanju.

Ministarka je ukazala da se izvode remonti u proizvodnim kapacitetima “Elektroprivrede Srbije” koji se privode kraju.

“Remonti su uticali na dostupnost proizvodnih kapaciteta zbog kojih je EPS eksterno obezbeđivao električnu energiju. Remonti moraju da se rade u letnjem periodu, što je u nekom trenutku uz rekordnu potrošnju stvorilo disbalanse. Dobrim planiranjem i nabavkom električne energije unapred po povoljnim cenama, te disbalanse smo efikasno uredili. Blok A6 u Obrenovcu sutra će izaći iz remonta, jedan agregat na reverzibilnoj hidroelektrani Bajina Bašta prošle nedelje je izašao iz remonta dok će drugi u Kostolcu izaći sledeće nedelje. Kapitalni remont bloka B1 u Kostolcu je prvi posle deset godina što pokazuje da imamo elektrane stare po nekoliko decenija, kao i mrežu koje moramo da osnažujemo za naredne decenije”, rekla je Đedović Handanović.

Vršilac dužnosti direktora Elektrodistribucije Srbije Biljana Komnenić poručila je da je prioritet u radu da se osigura normalno funkcionisanje sistema i da je 3,7 miliona korisnika elektrodistributivnig sistema ima neprekidno napajanje.

“Vremenski uslovi nisu pogodovali radu ‘Elektrodistribucije Srbije’, imali smo oluje s velikim brojem atmosferskih pražnjenja i visoke temperature zbog kojih je prošle sedmice zabeležena rekordna potrošnja električne energije, ali su ekipe bile 24 časa na terenu i rešavale sve kvarove“, rekla je Komnenić, dodaje se u saopštenju.

dispečerski centar Dubravka Đedović Handanović Elektrodistribucija Srbije

Preporučeno

Više od pola svetske struje će biti iz čistih izvora do 2030.

Više od pola svetske struje će biti iz čistih izvora do 2030.

Oct. 17, 2024
Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji

Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji

Oct. 17, 2024
Centar za unapređenje životne sredine: Evo kako solarna elektrana ŠTEDI NOVAC

Centar za unapređenje životne sredine: Evo kako solarna elektrana ŠTEDI NOVAC

Oct. 17, 2024
Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

Oct. 16, 2024
Google gradi sedam nuklearnih elektrana

Google gradi sedam nuklearnih elektrana

Oct. 16, 2024