Lista najpametnijih gradova na svetu

Države širom sveta napravile su ogroman napredak u usvajanju inovativnih pametnih tehnologija kao načina da svoje gradove učine “pametnim”, odnosno održivijim i energetski efikasnijim, kao i da emisije ugljenika svedu na minimum. Efikasnost u smanjenju emisije ugljenika postiže se pomožu digitalnih tehnologija, odnosno podsticajem implementacije pametnih rešenja u raznim sektorima: od energetike do saobraćaja i stanovanja.

Ujedinjene nacije predviđaju da će oko 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima i urbanim područjima do 2050. godine, što znači da će emisije i potrošnja energije nastaviti da rastu, zato je potreba za pametnijim mrežama gradskog transporta, ekološki prihvatljivim postrojenjima za odlaganje vode i zgradama sa visokom energetskom efikasnošću veća nego ikad.

Iz tog razloga su i programi i inicijative pametnih gradova izuzetno važni. Uključivanje pametne tehnologije u urbanim gradovima ne samo da poboljšava kvalitet života svojih građana, već i opštu javnu bezbednost.

Singapur, Helsinki i Cirih su na vrhu liste najpametnijih gradova na svetu u Indeksu pametnih gradova za 2020. godinu. Godišnji izveštaj, koji je uradio Institut za razvoj menadžmenta sa Singapurskim univerzitetom za tehnologiju i dizajn (SUTD), rangira gradove na osnovu ekonomskih i tehnoloških podataka, zajedno sa percepcijom njihovih građana o tome koliko su “pametni” njihovi gradovi. Kako se sve više međunarodnih gradova pridružuje pokretu za ulaganje u pametnu tehnologiju, evo sedam gradova koji prednjače sa svojim projektima pametnih gradova.

7 najboljih pametnih gradova na svetu u 2023. godini

Singapur
Na vrhu većine lista kada su u pitanju pametni gradovi često je Singapur. Od pokretanja inicijative Smart Nation 2014. godine, Singapur je uveo širok spektar pametnih tehnologija u svoj javni i privatni sektor. Tehnologija beskontaktnog plaćanja je široko prihvaćena za efikasno usmeravanje kretanja i plaćanja za 7,5 miliona putnika u Singapuru koji koriste javni prevoz. Zbog velikog pritiska usled starenja stanovništva, uveden je digitalni zdravstveni sistem, normalizujući video konsultacije sa lekarima i nosive uređaje koji služe za praćenje pacijenata. Štaviše, Singapur je 2021. godine najavio planove za novi eko-pametan grad koji je potpuno bez vozila. Planirani šumski grad koji će se nalaziti u Tengahu u zapadnom regionu Singapura biće dom za pet stambenih okruga sa 42.000 kuća.

Helsinki, Finska

Helsinki je sebi postavio cilj da do 2035. godine postane karbonski neutralan i dokazano je da su na putu da postignu cilj. Još 2017. godine, grad je uspeo da smanji emisiju štetnih gasova za 27 odsto nego 1990. godine. Još jedan cilj na kojem Helsinki radi je smanjenje emisija gasova iz saobraćaja za 69 odsto do 2035. godine, uz mere poput prelaska čitavog voznog parka gradskih autobusa na električne i širenje mreže za punjenje metroa i električnih automobila. Pošto grejanje čini više od polovine emisija gasova u Helsinkiju, grad je fokusiran na sprovođenje mera energetske efikasnosti, koje bi mogle da smanje emisije iz zgrada za 80 odsto, kao i na uključivanje više obnovljivih izvora energije u stambene zgrade.

Cirih, Švajcarska

Za Cirih je sve počelo projektom ulične rasvete. Grad je uveo seriju uličnih svetiljki koje su se prilagođavale nivou saobraćaja pomoću senzora, što je povećavalo ili smanjivalo svetlost. Projekat je omogućio uštedu energije do 70 odsto. Cirih je zatim postavio pametne ulične svetiljke širom grada i uspostavio veći spektar senzornih tehnologija koje mogu prikupljati podatke o životnoj sredini, meriti protok saobraćaja i delovati kao javna wi-fi antena. Pametan sistem upravljanja zgradama, koji povezuje gradsko grejanje, struju i hlađenje, takođe se pokazao veoma efikasnim.

Oslo, Norveška

Norveška prestonica planira da sva vozila u gradu budu električna do 2025. godine, što je impresivno s obzirom na populaciju od oko 670.000 stanovnika. Podsticaji za automobile sa nultom emisijom već su uvedeni, uključujući besplatno parkiranje, korišćenje autobuskih traka i niže takse i cene putarine. Kao deo gradskog cilja da do 2050. godine postane karbnonski neutralan, drugi pametni projekti su takođe uveliko pokrenuti, uključujući gradilišta sa nultom emisijom i rekonstrukciju postojećih zgrada radi razvoja kružnog upravljanja otpadom i sistema zelene energije.

Amsterdam, Holandija

Amsterdamski projekat pametnog grada započeo je 2009. godine i obuhvata više od 170 različitih planova širom grada. Ono što se posebno ističe za Amsterdam je njegova sposobnost da ostane inovativan, bilo da se radi o korišćenju obnovljive energije za električne kamione za smeće, instaliranju autobuskih stajališta na solarni pogon, o bilbordima i svetlima, ili izgradnji plutajućih sela za borbu protiv prenaseljenosti i pružanje alternative za rekultivaciju zemljišta. Širom grada, hiljade preduzeća i domaćinstava su već modifikovani energetski efikasnom krovnom izolacijom, automatskim prigušujućim prekidačima, pametnim brojilima i ultra-niskoenergetskim LED svetlima.

Njujork, Sjedinjene Države

Stotine pametnih senzora i tehnologija su testirane i postavljene kroz različite okruge Njujorka kao deo pilot programa pametnih gradova 2020. godine. Program prikuplja podatke kako bi pomogao u efikasnijem upravljanju uslugama kao što su upravljanje otpadom i sakupljanje otpada. Njujork je takođe uveo pametna čvorišta sa beskontaktnom tehnologijom, Wi-Fi antenama, kao i onlajn stanicama za punjenje baterija električnih uređaja. Usluge deljenja automobila su takođe aktuelne u Velikoj jabuci, što pomaže u smanjenju ukupnih emisija i saobraćajnih zagušenja.

Seul, Južna Koreja

Seluj je poznat i kao prvi pametni grad na svetu, a kampanje pametne tehnologije su samo napredovale od pokretanja inicijativa 2014. godine. Akumulacija i analiza podataka kao što su protok saobraćaja, brzina i kvalitet vazduha mereni senzorima i CCTV raspoređenim širom grada, čine snažnu osnovu za pametnu infrastrukturu i usluge. Ako senzori životne sredine primete abnormalnu temperaturu, vlažnost ili osvetljenje, odmah će se kontaktirati relevantni radnici i hitne službe. Seul istražuje i korišćenje platforme podataka za stvaranje detektiva sa veštačkom inteligencijom za otkrivanje potencijalnih obrazaca kriminala. Trenutno, zahvaljujući 5G mreži, korejska prestonica je takođe među prvim gradovima koji koriste 5G tehnologiju u mobilnosti i transportu.

lista najpametnijih gradova Oslo pametni gradovi Singapur

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024