Koja hrana ostavlja najmanji CO2 otisak? Naučite da tumačite ove simbole
Simboli koje vidite na prikazanoj fotografiji su deo ESG strategije, odnosno rejtinga održivosti koji se primenjuje u raznim industrijama, pa i u prehrambenoj.
Kao što možete primetiti, svaka oznaka ima svoju boju i rečima definisan stepen uticaja na planetu, na osnovu toga koliko je koja namirnica “pogubna” po životnu sredinu.
Shodno tome, crvena boja označava visok procenat CO2 otiska, narandžasta boja – umeren, a zelena boja – slab. Oznake high, medium, low, kao što i same reči prevedene sa engleskog kažu, odnose se na visok, srednji, odnosno nizak udeo iskorišćenosti resursa pri procesu nastajanja.
Treba obratiti pažnju i na sledeće segmente:
- ugljenični otisak (carbon footprint)
- iskorišćenost vode (water used)
- iskorišćenost zemlje (land used)
- trošenje ambalaže (packaging waste) i
- trošenje hemikalija (chemical waste).
Što se tiče samih namirnica i ostavljanja ugljeničnog otiska, govedina se tu definitivno najgore kotira, a slede sir i svinjsko meso. Ovde se, naravno, misli na proces uzgajanja i proizvodnje.
Iza svinjetine su mleko, jaja, pirinač, šargarepa, krompir. Treba imati u vidu da čak 26% CO2 otiska dolazi iz ove industrije.
Savet ekologa je da kupujete lokalno i sezonsko voće/povrće, da ishranu bazirate na biljkama, a smanjite unos mesa i mlečnih proizvoda.
Takođe, predlog je da budete aktivni u procesima recikliranja, kao i da kuvate “pametno”.