Kesice čaja i hrana za poneti povezane sa zauvek hemikalijama u krvotoku

Nedavno sprovedeno istraživanje u SAD-a otkriva vezu između prehrambenih navika i prisustva per- i polifluoroalkilnih supstanci (PFAS) u krvi.
Istraživači su anketrirali preko 700 učesnika, otkrivajući zabrinjavajuću povezanost između određene hrane i povišenih nivoa PFAS tokom vremena.
Posebno je primetno da je konzumacija čaja, prerađenog mesa i hrane pripremljene van kuće povezana sa višim nivoima PFAS.
Posebno zabrinjavajući su nalazi koji ukazuju na povišene nivoe PFAS u hrani poput pomfrita i pice kada se konzumira van kuće, što sugeriše da je pakovanje potencijalni izvor kontaminacije.
Vodeća autorka Hailey Hampson istakla je potrebu za daljim istraživanjem čajeva tretiranih supstancama koje se ne razgrađuju i proizvodnog procesa prerađenog mesa.
Jesse A. Goodrich, stariji autor studije, naglasio je važnost praćenja prehrambenih obrazaca tokom vremena kako bi se razumela njihova uloga na nivoe PFAS.
PFAS, poznati kao “večne hemikalije“, persistiraju u okruženju i predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike, uključujući poremećaje hormona i povećanu podložnost bolestima.
Studija ističe neophodnost stalnog praćenja i testiranja kako bi se identifikovali izvori kontaminacije u hrani, sa ciljem smanjenja zdravstvenih rizika povezanih sa izloženošću PFAS-u.
Preporučeno

Emisije gasova staklene bašte prouzrokavne ekonomskim aktivnostima EU veće 2,2 odsto

Vlada Srbije usvojila Predlog Zakona o zaštiti vazduha

Ministarka Pavkov obišla kompaniju Karneks koja koristi otpad za proizvodnju energije

Živković (EPS): Nužna velika skladišta za rastuće količine električne energije iz obnovljivih izvora
