Kesice čaja i hrana za poneti povezane sa zauvek hemikalijama u krvotoku

Nedavno sprovedeno istraživanje u SAD-a otkriva vezu između prehrambenih navika i prisustva per- i polifluoroalkilnih supstanci (PFAS) u krvi.
Istraživači su anketrirali preko 700 učesnika, otkrivajući zabrinjavajuću povezanost između određene hrane i povišenih nivoa PFAS tokom vremena.
Posebno je primetno da je konzumacija čaja, prerađenog mesa i hrane pripremljene van kuće povezana sa višim nivoima PFAS.
Posebno zabrinjavajući su nalazi koji ukazuju na povišene nivoe PFAS u hrani poput pomfrita i pice kada se konzumira van kuće, što sugeriše da je pakovanje potencijalni izvor kontaminacije.
Vodeća autorka Hailey Hampson istakla je potrebu za daljim istraživanjem čajeva tretiranih supstancama koje se ne razgrađuju i proizvodnog procesa prerađenog mesa.
Jesse A. Goodrich, stariji autor studije, naglasio je važnost praćenja prehrambenih obrazaca tokom vremena kako bi se razumela njihova uloga na nivoe PFAS.
PFAS, poznati kao “večne hemikalije“, persistiraju u okruženju i predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike, uključujući poremećaje hormona i povećanu podložnost bolestima.
Studija ističe neophodnost stalnog praćenja i testiranja kako bi se identifikovali izvori kontaminacije u hrani, sa ciljem smanjenja zdravstvenih rizika povezanih sa izloženošću PFAS-u.
Preporučeno

Beograd pokretač velikih promena u oblasti energetske efikasnosti

Počela javna rasprava o zakonima koji donose čistiju proizvodnju i zdraviju životnu sredinu

Švajcarski glečeri nestaju: U samo 10 godina nestala je četvrtina volumena leda

Počela javna rasprava o zakonima iz oblasti zelene tranzicije Srbije
