Katastrofalne posledice: Glečeri gube bitku sa klimatskim promenama!

Foto: Shutterstock

Novi izveštaj istraživača sa Univerziteta Portland otkriva zabrinjavajuću stvarnost – glečeri na zapadu Sjedinjenih Američkih Država nestaju brže nego što smo mogli da zamislimo.

Ovaj šokantan zaključak proizilazi iz opsežnog inventara sprovedenog od strane PSU naučnika, koji pruža uvid u mračnu sudbinu ovih ledenih divova.

Prema podacima objavljenim u uglednom časopisu “Earth System Science Data“, situacija je ozbiljna.

Inventar, koji je obuhvatio period od 2013. do 2020. godine i koristio vazdušne i satelitske snimke, identifikovao je 1.331 glečer i 1.176 trajnih snežnih polja širom zapadnog dela kontinentalnih SAD.

Ovaj inventar je značajno ažuriranje u odnosu na inventar iz sredine 20. veka, koji se oslanjao na topografske mape U.S. Geological Survey tokom četiri decenije.

Jedno od uznemirujućih saznanja ovog istraživanja je da čak 52 od 612 zvanično imenovanih glečera više nisu uopšte glečeri.

Ovi nekada veličanstveni glečeri su sada nestali sa pejzaža.

Među njima su i poznata imena poput Milk Lake Glečera u Nacionalnoj šumi Mt. Baker-Snoqualmie u državi Vašington i Hooker Glečera u Vajomingu, koji su potpuno nestali.

Dodatna analiza ovog inventara otkriva da se 25 entiteta, ranije svrstanih u kategoriju glečera, sada klasifikuju kao trajna snežna polja.

Za razliku od glečera, ova snežna polja više ne pokazuju dinamično kretanje karakteristično za glečere.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pored toga, 18 entiteta su manja od široko prihvaćenog praga od 0,01 kvadratnog kilometra, što je otprilike površina dva fudbalska terena jedan pored drugog, što ih čini premalim da se kvalifikuju kao glečeri.

Još zapanjujuće, sedam entiteta je identifikovano kao kameno-ledeni glečeri, sastavljeni od stenovitih ostataka sa ledom u porema.

Gubitak glečera ima ozbiljne posledice koje idu daleko iznad estetike pejzaža.

Glečeri deluju kao prirodni regulatori protoka reka.

Tokom suvih i toplih perioda, glečeri se tope i oslobađaju vodu, čime ublažavaju vodeni stres.

Međutim, kako glečeri nestaju, njihova sposobnost da ublaže sezonske varijacije oticanja slabi, čime vodeni slivovi postaju ranjiviji na sušu.

Osim toga, povlačeći se, glečeri ostavljaju oštre i opasne obale koje su podložne urušavanju, što može rezultirati katastrofalnim klizištima.

Na globalnom nivou, gubitak glečera značajno doprinosi podizanju nivoa mora, dodatno pogoršavajući ekološku krizu.

Ovaj važan izveštaj potpisuju Andrew Fountain, profesor emeritus geologije na PSU, kao i Bryce Glenn, alumna PSU i analitičar za istraživanje, i Christopher McNeil, geofizičar iz U.S. Geological Survey Alaska Science Center.

Tim će u narednom periodu istražiti koliko se leda izgubilo od vremena prvobitnog mapiranja U.S. Geological Survey, što dodatno ističe hitnost situacije.

PSU inventar oslikava mračnu sliku nestanka glečera na zapadu.

Ovi nekadašnji simboli prirodne lepote i otpornosti sada se povlače brzinom koja izaziva uzbunu, predstavljajući značajnu pretnju za vodne resurse, pejzaže i globalne nivoe mora.

Dok svet suočava sa posledicama klimatskih promena, ovo istraživanje naglašava neophodnost suočavanja sa ovom ekološkom krizom pre nego što bude prekasno.

Ekološka kriza glečari klimatske promene SAD Vodni resursi

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024