KATASTROFA – Suša na Siciliji uništava masline i stoku: Poljoprivrednici se nadljudski bore za spas regije

Foto: Pixabay

Italija je pre nekoliko meseci proglasila vanredno stanje zbog suše na Siciliji, koja je najviše pogodila poljoprivrednike i stočare.

Nedostatak padavina stavlja stočare i poljoprivredne proizvođače, koji su ključni za ekonomiju Sicilije, u težak položaj.

„Nedostatak vode je ugrozio sposobnost životinja da pronađu potrebnu vodu za svoje dnevne potrebe“, kaže Donatela Vanadia, veterinar i vlasnik poljoprivredne kompanije.

„Farme koje su kupovale vodu, zajedno sa kolektivnim troškovima, ne samo da se suočavaju sa povećanim proizvodnim troškovima već i sa troškovima za snabdevanje vodom za životinje. Kao rezultat, fiziološki uslovi samih životinja su ugroženi ovom katastrofom.“

Isto tako, hrana za životinje je ozbiljno pogođena nepogodom. Prema rečima Vanadie, proizvodnja sena će ove godine biti smanjena za 60 do 70 odsto.

Nedostatak vode može dovesti do toga da krave proizvode manje mleka, imaju manje potomstva i, u ekstremnim slučajevima, više životinja bude poslato na klanje.

„Ovo će dovesti do zatvaranja preduzeća, jer troškovi koje smo pretrpeli nisu se samo udvostručili, već su se učetvorostručili“, kaže Vanadia.

Klimatska kriza je takođe pogodila poljoprivredne proizvođače.

U 2022. godini, Italija je bila drugi najveći svetski izvoznik maslinovog ulja, posle Španije, prema podacima Unaprola (konzorcijuma italijanskih proizvođača maslinovog ulja), izvozeći maslinovo ulje u vrednosti od 62 miliona evra te godine.

Međutim, iste godine je zabeleženo 30 miliona napuštenih drevnih maslina zbog klimatskih promena, što je dovelo do značajnog povećanja cena.

Danas su se uslovi pogoršali i, sa sve većom sušom, proizvodnja maslinovog ulja naglo opada.

„Prvi put kada sam pokrenuo presu za ulje u ovoj kompaniji, uspeli smo da proizvedemo 2.000 litara ulja, a mogli smo da dostignemo i 3.000 pri punom kapacitetu“, kaže Toni Zapula, proizvođač maslinovog ulja na Siciliji, za Euronews Green.

„Ali prošlogodišnji je za zaborav na celom teritoriju Etne. Uspeo sam da proizvedem oko 300 litara ulja, što je količina koja se konzumira unutar porodice.“

Klimatske promene mogu takođe oštetiti ionako oskudnu žetvu.

„Tokom leta, kada temperature dosegnu skoro 46 do 47 stepeni, sledećeg dana može pasti jaka kiša… A ako imate useve, ako imate drveće puno maslina, možete sledećeg dana doći i pronaći tepih od maslina“, kaže Zappulla.

„Ili čak suprotno. Kada padne kiša ili dođu visoke temperature, kao što se desilo prošlog jula, sve masline, koje su bile savršene, osuše se i skoro postanu mumificirane, uništavajući sve dobre kvalitete unutar maslina“, dodaje on.

Stručnjaci kažu da su i klimatska kriza i nemar doprineli suši. Na italijanskom selu, voda za useve se skladišti u velikim rezervoarima, ali održavanje nije uvek adekvatno.

„Izgubili smo mnogo vode“, objašnjava profesor Đuzepe Luiđi Ćireli sa odeljenja za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu na Univerzitetu u Kataniji.

„Nedostatak intervencija u poslednjih 20-25 godina doveo je do značajnog gubitka kapaciteta rezervoara. Čak i kada smo imali vodu, u nekim slučajevima nismo mogli da je distribuiramo jer su nedostajale ili nisu postojale adekvatne mreže za navodnjavanje.“

Prošlog meseca, italijanska vlada je dodelila početnih 20 miliona evra za Siciliju kako bi se rešilo regionalno vanredno stanje izazvano sušom.

Za Gracijana Skardina, predsednika Italijanske konfederacije poljoprivrednika Sicilije, ta sredstva su samo vrh ledenog brega.

„Nažalost, ništa ne može nadoknaditi štetu poljoprivrednicima; šteta danas prelazi milijardu evra. Verujemo da politika, nakon ovih evropskih izbora, mora intervenisati kako bi se obezbedile ozbiljne nadoknade, a ne samo regulative koje ostaju na papiru“, kaže Skardino.

„A onda, poljoprivrednici ne dobijaju ništa. Poljoprivrednik je taj koji čuva životnu sredinu, koji takođe sprovodi zaštitu životne sredine i brani teritoriju. Bez poljoprivrednika, dolazi do dezertifikacije, dolazi do požara, i Sicilija kakvu poznajemo više ne bi postojala.“

 

GN

Poljoprivrednici sicilija suša voda

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024