Katalonija planira da reši hronične probleme sa sušom i nedostatkom vode: Predstavljeni projekti koji bi mogli da promene sve iz korena

Foto: Pixabay

Predsednik regije Salvador Ilija predstavio je ažuriranu strategiju upravljanja vodom koja ima za cilj da izbegne teške epizode nestašice poput onih koje je Katalonija iskusila u protekle četiri godine.

Regionalna vlada želi da izbegne teške epizode nestašice poput onih koje je Katalonija iskusila u protekle četiri godine.

Katalonija planira da do 2040. godine potroši 2,3 milijarde evra kako bi rešila svoje hronične probleme sa nedostatkom vode, piše Srbija Danas.

Regionalna vlada postavila je sebi cilj da “garantuje bezbednost vodosnabdevanja i prekine zavisnost od padavina”.

Prošle nedelje, novi predsednik regije Salvador Ilja predstavio je ažuriranu strategiju upravljanja vodom koja ima za cilj da izbegne teške epizode nestašice poput onih koje je Katalonija iskusila u protekle četiri godine.

Desalinizacija, curenje cevi i cirkularnost vode
Oko polovine ukupne sume već je izdvojeno za projekte. Jedan od njih je izgradnja nove fabrike za desalinizaciju morske vode na severnoj Kosta Bravi. Iako još uvek nema detalja o tačnoj lokaciji ove fabrike, ona će koštati oko 200 miliona evra i zahtevaće određenu saradnju sa španskom vladom.

Ovo se nadovezuje na 12 postrojenja za desalinizaciju koja je već planirao prethodni predsednik lokalne vlade, Pere Aragonés.

Još jedan projekat podrazumeva preusmeravanje otpadnih voda iz reke Besòs u reku Llobregat kako bi se tamo koristile dok se grade postrojenja za prečišćavanje vode na reci Besòs. Radovi na postrojenjima za prečišćavanje vode u Mataróu i Figueresu takođe su ubrzani kako bi se pomoglo u obnavljanju akvifera i korišćenju u poljoprivredi.

„Implementirali smo novi model upravljanja. Prelazimo sa linearnog na cirkularni model – rekla je Silvia Paneque, ministarka za teritoriju, stanovanje i ekološku tranziciju, kada je plan najavljen prošlog utorka.

– Velika količina vode koja je skoro pitka završava u moru, a mi moramo da je preusmerimo uzvodno kako bismo je iskoristili.

Vlada navodi da bi novi plan upravljanja vodama trebalo da omogući izdvajanje sredstava za popravku dugotrajnih problema sa curenjem cevi koje pogađaju gradove Badalona i Santa Coloma de Gramenet, kao i okolna područja.

Vanredno stanje zbog suše u Kataloniji
Usled ozbiljne nestašice vode, katalonska regionalna vlada proglasila je vanredno stanje zbog suše u februaru ove godine. Rezervoari su pali ispod 16 odsto kapaciteta nakon tri godine ispodprosečnih padavina, a zvaničnici su to opisali kao najgoru sušu u modernoj istoriji.

Uvedena su ograničenja u korišćenju vode, uključujući zabranu punjenja bazena i zalivanja zelenih površina. Stanovnici su bili ograničeni na maksimalnu upotrebu od 200 litara vode dnevno, dok su dodatna ograničenja uvedena u poljoprivredi i industriji.

Vanredne mere zbog suše ukinute su u maju kada su nivoi vode u katalonskim rezervoarima premašili 20 odsto kapaciteta. Situacija, međutim, ostaje neizvesna, pa katalonska vlada sada želi da garantuje sigurnost vodosnabdevanja dok se region suočava sa sve sušnijom budućnošću usled klimatskih promena.

Voda bez zavisnosti od padavina
Poput svog prethodnika, Paneque je naglasila da, uprkos nedavnim padavinama, “suša još nije gotova”. Međutim, vlada Salvadore Ilje planira da potroši oko milijardu evra više od plana prethodnog regionalnog predsednika Perea Aragonésa.

Postoje dve glavne razlike. Prva je ta da bi novi set mera trebalo da omogući da Katalonija do 2027. godine dobija 70 odsto vode koju troši iz izvora koji nisu rezervoari. Trenutno, samo 33 odsto vode koju region koristi dolazi iz izvora koji nisu kišnica.

Druga razlika je u dodavanju planova za transport otpadnih voda iz reke Besòs u reku Llobregat kako bi se prečistile i distribuirale kao pitka voda. Za razliku od starog plana, novi plan upravljanja takođe ne uključuje kazne za opštine koje troše previše vode.

Katalonija suša

Preporučeno

Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama 24. i 25. septrembra u Novom Sadu

Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama 24. i 25. septrembra u Novom Sadu

Sep. 13, 2024
NIS i kineski Sinopec zajedno će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

NIS i kineski Sinopec zajedno će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

Sep. 13, 2024
Prva domaća fabrika koja proizvodi pelet iz solarne energije

Prva domaća fabrika koja proizvodi pelet iz solarne energije

Sep. 13, 2024
Kod Vranja u planu gradnja solarne elektrane “Aleks”: Na 7.617 m2 biće postavljeno 240 panela

Kod Vranja u planu gradnja solarne elektrane “Aleks”: Na 7.617 m2 biće postavljeno 240 panela

Sep. 13, 2024
Hrvatska cementara najavljuje rad sa nultom emisijom ugljenika

Hrvatska cementara najavljuje rad sa nultom emisijom ugljenika

Sep. 13, 2024