Kako veštačka inteligencija smanjuje otpad hrane u restoranima?

Foto: Shutterstock

U ugostiteljskoj industriji godišnje se baci više od 100 milijardi evra vredne hrane, što čini oko 20% ukupne kupovine hrane.

Osim što predstavlja finansijski gubitak za ugostitelje, ova praksa ima i ozbiljne ekološke posledice.

Međutim, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (VI), postoji način da se spreči ovaj ogroman otpad hrane.

Kompanija za upravljanje otpadom hrane Winnow tvrdi da su njeni alati koji koriste VI već spasli 61.000 tona CO2 do danas.

Ovo je ekvivalentno 36.512.500 obroka vrednih 42 miliona evra.

Slogan “Šta se meri, to se i upravlja” postao je vodilja lidera u oblasti održivosti, a tehnologija Winnow prikuplja i meri podatke kako bi pomogla kuvarima da prilagode svoje porudžbine i smanje otpad hrane.

Kamran Abdollahi, menadžer za poslovni razvoj Winnow-a za Bliski istok i Afriku, ističe da se u komercijalnim kuhinjama često baci između 5 i 15% godišnjeg troška za hranu.

Ovo znači da čak i kuhinja s godišnjim budžetom od 300.000 dolara može baciti 15.000 dolara godišnje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međutim, Winnow je uspeo da globalno smanji ovaj otpad za 50%.

Winnow Vision sistem se sastoji od kamere koja fotografije hrane dok se baca u smeće, a zatim koristi VI da prepozna vrstu hrane.

Winnow Waste Monitor uključuje digitalnu vagu i povezan tablet.

Osoblje iz kuhinje baca hranu na vagu, a zatim identifikuje predmet na tabletu i bira razlog za otpad.

Svi podaci o težini, vrednosti i vrsti hrane se beleže i obrađuju putem VI, a rezultati se čuvaju na cloud serveru.

Ovaj sistem takođe koristi mašinsko učenje i uči iz iskustava svih sistema koje su implementirani širom sveta.

Efikasnost kuhinje se znatno povećava smanjenjem otpada hrane, što smanjuje i troškove.

Jochem-Jan Sleiffer, predsednik Hilton hotela za Bliski istok, Afriku i Tursku, ističe da su u regionu već smanjili otpad za oko 600.000 obroka koristeći veštačku inteligenciju Winnow-a.

Otpad hrane je globalni problem, ali upotreba VI može značajno doprineti njegovom rešavanju.

CO2 Ekonomska efikasnost Kuhinje održivost Otpad hrane Restorani Smanjenje troškova ugostiteljstvo veštačka inteligencija Winnow

Preporučeno

Klimatske promene i zagađenje vazduha mogli bi da ugroze 30 miliona života godišnje

Klimatske promene i zagađenje vazduha mogli bi da ugroze 30 miliona života godišnje

Nov. 21, 2024
Inovativne politike pokreću značajne promene: Održana konferencija „ReThink – Učimo od Švedske“

Inovativne politike pokreću značajne promene: Održana konferencija „ReThink – Učimo od Švedske“

Nov. 21, 2024
Koliko se zaista isplate solarni paneli?

Koliko se zaista isplate solarni paneli?

Nov. 21, 2024
VRLO ZANIMLJIVO: Rusija je prvi put od 2022. godine postala glavni snabdevač EU gasom

VRLO ZANIMLJIVO: Rusija je prvi put od 2022. godine postala glavni snabdevač EU gasom

Nov. 21, 2024
Ministarka Vujović: Izlazićemo u susret građanima u vezi sa ozelenjavanjem i pošumljavanjem

Ministarka Vujović: Izlazićemo u susret građanima u vezi sa ozelenjavanjem i pošumljavanjem

Nov. 20, 2024