Kafa, kakao, mango i lubenice nestaju?

Rizik da će biljke poput kafe, kakaoa, lubenice i manga nestati – sve je veći, zato što nestaju insekti koji ih oprašuju, pokazala je nova studija naučnika sa Univerzitetskog koledža Londona (UCL) i Muzeja prirodne istorije iz Britanije, saopštio je UCL.
Studija objavljena u žurnalu Science Advances istraživala je povezanost klimatskih promena, korišćenja zemljišta i uticaja na biodiverzitet oprašivača, otkrivajući veliku opasnost za oprašivanje useva na globalnom nivou.
U studiji su skupljeni podaci sa 1.507 farmi širom sveta i napravili katalog od 3.080 vrsta oprašivača, što je pokazalo zabrinjavajući trend – kombinovani pritisak klimatskih promena i poljoprivrednih aktivnosti doveo je do značajnog opadanja i broja i raznolikosti insekata oprašivača.
Biljke koje zavise od životinja da ih oprašuju čine 75 odsto svih useva. Model koji su napravili istraživači pokazao je kakve su pretnje za useve do 2050. godine.
“Kako broj insekata opada, tako opada i broj useva koji od njih zavise. U nekim slučajevima, useve je moguće oprašiti ručno, ali biće potrebno više radne snage i cene će skočiti“, rečeno je.
Preporučeno

Beograd pokretač velikih promena u oblasti energetske efikasnosti

Počela javna rasprava o zakonima koji donose čistiju proizvodnju i zdraviju životnu sredinu

Švajcarski glečeri nestaju: U samo 10 godina nestala je četvrtina volumena leda

Počela javna rasprava o zakonima iz oblasti zelene tranzicije Srbije
