Invazija plavih kraba: Italija pronalazi kulinarski odgovor na ekonomsku krizu

Foto: Shutterstock

Duž italijanske severne obale Jadrana i u toskanskim ribnjacima, radnici su ovog proleća izvlačili svoje mreže samo da bi otkrili da su sažvakane, a jegulje bez glava i već pojedene školjke i dagnje postale su sveprisutna slika.

Krivac za ovu ekonomsku pretnju, koja sada ugrožava milionske prihode od školjki, je atlantska plava kraba.

Ove “inostrane” životinje su se brzo razmnožile u poslednjih nekoliko godina, uništavajući žetvu školjki i dagnji, te čak izbacujući neke ribare iz posla.

Grupacija za poljoprivrednu industriju FedagriPesca procenjuje da je više od polovine školjki i dagnji u Italiji ovog leta završilo kao obrok za plave rakove.

Italijanska vlada je prvo preporučila hvatanje i uništavanje ovih rakova, koji se smatraju delikatesom u drugim delovima sveta.

Međutim, brzo su se pojavili ribari sa punim mrežama plavih kraba, unovčavajući haos.

Sada se Italijani okreću kreativnim rešenjima tako što pretvaraju rakove ubice u kulinarsku poslasticu.

Plavu krabu možete naći u rižotu, testenini, pa čak i salatama.

Grupa italijanskih poljoprivrednika iz Coldiretti-a predlaže da se plava kraba posluži sa ruzmarinom u salati, ili sa sotiranim belim lukom preko špageta.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Morski biolozi ističu da toplija morska voda i temperature iznad proseka omogućavaju rakovima da preuzmu vlast.

Ove rakove sada možemo naći duž obale Italije, pa čak i u delti reke Po, poznatoj po vongolama, koja je ove godine takođe pretrpela velike štete.

Italijanska vlada je izdvojila 2,9 miliona evra kako bi pomogla ribarima i suzbila invaziju.

Iako plave krabe uglavnom preferiraju dagnje i ostrige, one su takođe nanete štetu jeguljama i oradama u Toskani.

Razmatra se čak i mogućnost pretvaranja fabrika za preradu tune u fabrike za preradu kraba kako bi se smanjila populacija ovog predatora.

Plave krabe trenutno imaju tržišnu vrednost od oko 80 evra po kilogramu u drugim delovima sveta, ali u Italiji, njihova cena na tržištu je znatno niža.

Međutim, plava kraba postaje sve popularnija u italijanskim restoranima, kao sastojak u jelima kao što su špageti sa svežim paradajzom.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je čak podržala ovu inicijativu i slikala se sa tanjirom plave krabe, ističući ekonomske prilike koje ona može doneti.

Invazija plavih kraba označava ozbiljan izazov za italijansku ribarsku industriju, ali Italijani su pokazali svoju sposobnost da se prilagode situaciji, koristeći kreativnost kako bi se nosili sa ovim predatorom i pronašli ekonomske prilike u izazovima koji su pred njima.

globalno zagrevanje Italija klimatske promene more plava kraba poljoprivreda ribari

Preporučeno

Rok za prijavu gradova na konkurs za unapređenje energetske efikasnosti 8. avgust

Rok za prijavu gradova na konkurs za unapređenje energetske efikasnosti 8. avgust

Aug. 01, 2025
Naučnici nemaju dobre vesti: Turbulencije će biti sve češće i sve jače – evo zašto

Naučnici nemaju dobre vesti: Turbulencije će biti sve češće i sve jače – evo zašto

Aug. 01, 2025
Pokrenut industrijski kompleks za preradu korišćenog nuklearnog goriva

Pokrenut industrijski kompleks za preradu korišćenog nuklearnog goriva

Jul. 31, 2025
Potpisan ugovor o izgradnji kolektora u Rumi

Potpisan ugovor o izgradnji kolektora u Rumi

Jul. 31, 2025
Tiha kriza: Ubrzano gubimo ovaj dragoceni prirodni resurs i ubrzavamo porast nivoa mora

Tiha kriza: Ubrzano gubimo ovaj dragoceni prirodni resurs i ubrzavamo porast nivoa mora

Jul. 30, 2025