Inovativna tehnologija: Betonski prah protiv klimatskih promena

Foto: Shutterstock

Irska startup kompanija Silicate sprovodi ispitivanje upotrebe betonskog praha na farmama u SAD-u kako bi se borila protiv klimatskih promena.

Ova tehnološka firma razvila je “tehnologiju poboljšanog vremenskog delovanja” s ciljem trajnog uklanjanja miliona tona ugljen-dioksida iz atmosfere.

Prvo ispitivanje će obuhvatiti rasipanje 500 tona betonskog praha na 50 hektara farme u Čikagu, što je ekvivalentno 120 fudbalskih terena.

Tokom narednih nekoliko meseci, drobljeni beton će se razgraditi u zemlji, pokrećući proces nazvan “poboljšano vremensko delovanje“.

Ovo je ubrzana forma prirodnog procesa hemijskog vremenskog delovanja, gde se stene erodiraju kišnicom tokom miliona godina, vezujući ugljen-dioksid iz atmosfere i postajući bikarbonat. Bikarbonat se ispira u reke i more gde ostaje skladišten u rastvorenom obliku ili se zaključava u morskom dnu.

Poboljšanim vremenskim delovanjem, ovaj proces se ubrzava mlevenjem silikatnih stena kako bi se generisala veća površina reaktivnosti, omogućavajući da se iz vazduha izvuče više ugljenika.

Umesto stena, Silicate koristi beton, što predstavlja inovativan način iskorišćenja jednog od najvećih oblika otpada na svetu.

Kompanija kupuje beton koji je preostao nakon građevinskih radova, melje ga i besplatno ga raspoređuje po farmama.

Nakon što se utvrdi koliko ugljenika je vezano, Silicate prodaje kredite za uklanjanje ugljenika velikim preduzećima i korporacijama kako bi smanjili svoj ekološki otisak.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ovaj pristup je niskotroškova, bezbedan za primenu na poljoprivrednom zemljištu i koristi obilan materijal koji je lako dostupan.

Prvo ispitivanje može trajno zadržati do 100 tona ugljen-dioksida iz atmosfere i zaključiti ga u okeanima širom sveta tokom desetina hiljada godina, tvrdi kompanija.

Takođe će se koristiti kako bi se testiralo da li je materijal efikasan u američkom Srednjem zapadu, gde se uslovi zemljišta razlikuju od onih u Irskoj, gde se kompanija nalazi.

Silicate tvrdi da je već videla ohrabrujuće rezultate ispitivanja u svojoj domovini.

Dodavanje betonskog praha takođe može poboljšati kvalitet zemljišta i produktivnost useva.

Ovaj pilot projekat je dobio finansiranje od novčane nagrade koju je startup dobio na THRIVE/Shell Climate-Smart Agriculture Challenge takmičenju.

Ako rezultati ispitivanja u SAD-u budu pozitivni, Silicate će razmotriti proširenje projekta širom Ilinoisa i Srednjeg zapada.

Prema procenama kompanije, ovaj proces ima potencijal da ukloni između 50 i 100 miliona tona ugljen-dioksida godišnje samo u američkom Srednjem zapadu. Za poređenje, automobil emituje oko 4,6 tona ugljen-dioksida godišnje.

Betonski prah Carbon sequestration Inovativna tehnologija klimatske promene Silicate smanjenje emisija Upravljanje CO2

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024