Globalni pokret ka bezdimnoj generaciji: Zabrane pušenja širom sveta

Foto: Shutterstock

Vlasti širom sveta intenziviraju napore u borbi protiv upotrebe duvana, usvajajući stroge mere i zabrane pušenja kako bi se suočile sa sve ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Inicijative u zemljama poput Portugala, Kanade, Australije, Francuske, Novog Zelanda, Meksika i Ujedinjenog Kraljevstva imaju za cilj stvaranje “bezdimne” generacije.

Portugal je spreman da donese zakonodavstvo koje će ograničiti prodaju duvana i pušenje na otvorenim javnim mestima, sa namerom da do 2040. postigne “bezdimnu generaciju“.

Kanada takođe teži sličnom cilju, želeći da do 2035. smanji upotrebu duvana na manje od 5%, koristeći inovativne mere poput štampanja upozoravajućih poruka direktno na papiru filtera cigareta.

Novi Zeland i Australija se fokusiraju na suzbijanje zavisnosti mladih od duvana, usvajajući zakone koji zabranjuju prodaju duvana osobama rođenim posle 2009. godine.

Takođe, Novi Zeland uvodi mere za smanjenje prodaje proizvoda za elektronsko pušenje blizu škola, dok se australijska država Kvinzland zalaže za bezdimna javna mesta, posebno ona koja posećuju deca.

Francuska planira zabranu elektronskih cigareta, pri čemu premijerka Elisabet Born ističe potrebu da se suzbiju štetne navike mladih.

Predsednik Emanuel Makron je 2021. godine najavio plan za “prvu generaciju bez duvana“, uključujući povećanje cena cigareta i proširenje zona bez pušenja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Meksiko, koji se svrstava u gornji sloj zemalja po prihodima prema Svetskoj banci, uveo je jedan od najstrožih zakona protiv duvana.

Zakon proširuje već postojeću zabranu pušenja na mestima kao što su ugostiteljski objekti i radna mesta, uključujući parkove i plaže.

Dodatno, potpuno je zabranjena promocija duvana, što znači da cigarete možda neće biti vidljive ni u prodavnicama.

U Velikoj Britaniji predloženi zakon ima za cilj da godišnje povećava zakonsku dob za kupovinu duvana, čime bi do 2024. godine onemogućio kupovinu duvanskih proizvoda osobama mlađim od 15 godina.

Zakon o duvanu i elektronskim cigaretama takođe uvodi ograničenja u vezi sa prodajom i marketingom elektronskih cigareta maloletnicima.

Ove globalne inicijative usklađene su sa Globalnim zdravstvenim i zdravstvenim strategijskim izgledom Svetskog ekonomskog foruma za 2023. godinu, naglašavajući hitnu potrebu za rešavanjem izazova javnog zdravlja, posebno u posleratnom periodu pandemije COVID-19.

Kako zemlje jačaju svoje zdravstvene sisteme, suočavanje sa zdravstvenim rizicima povezanim sa pušenjem postaje ključni deo sveobuhvatnih zdravstvenih reformi.

Bezdimna generacija Globalno zdravlje Javno zdravlje pušenje Zabrane pušenja Zdravstveni rizici

Preporučeno

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Nemačke kompanije sve više postavljaju solarne panele da bi uštedele za struju

Jul. 03, 2024
Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024