Energetski pasoš postaje obaveza: Kazne do 50.000 dinara za nepoštovanje zakona!

Foto: Shutterstock

U maju je usvojen Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je uvedena nova obaveza da svi objekti moraju imati energetski pasoš.

Energetski pasoš pruža informacije o potrošnji energije i potrebnoj investiciji za postizanje energetske efikasnosti objekta.

Postoji osam energetskih razreda (A+ do G), koji pokazuju koliko je objekat sposoban za uštedu energije.

Osim za stambene i poslovne zgrade, energetski pasoš je obavezan i za individualne kuće, ali vikendice i privremeni objekti su trenutno izuzeti.

UN su u proteklom periodu u Beogradu organizovale skup “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana” a samim uvođenjem energetskih pasoša, građani će biti mnogo sigurniji prilikom kupovine stanova, jer će imati jasnu predstavu o tome kakve troškove ima određeni objekat.

Ni jedna stambena jedinica neće moći da bude prodata bez energetskog pasoša, smatram da je vrlo važno da građanima koji kupuju stanove ponudimo jasnu sliku o tome šta kupuju i to će se odnositi i na cenu stanova, odnosno izdvojiće stanove koji su građeni da budu energetski efikasni – rekao je minstar Vesić.

Izrada energetskih pasoša košta od 12.000 dinara, odnosno 100 evra, zavisno od tipa i veličine objekta.

Od 2013. godine, izdato je više od 12.000 energetskih pasoša, a svi su dostupni u Centralnom registru energetskih pasoša (CREP) Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI).

Na CREP-u, kako fizička tako i pravna lica mogu proveriti energetsku efikasnost objekata uz pomoć broja katastarske parcele, ili adrese na kojoj se objekat nalazi.

Marija Todorović iz kompanije Energy Concept ističe da su sve zgrade sada obavezne da imaju energetski pasoš prema izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.

Uvedeni su i rokovi za pribavljanje energetskog pasoša za već postojeće objekte – tri godine za javne objekte, pet godina za industrijske objekte, i deset godina za stambene zgrade.

Novim izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji propisane su nove obaveze u vezi s energetskim pasošima zgrada.

Sada je obavezno da sertifikat o energetskim svojstvima zgrade, ili njenog posebnog dela bude priložen prilikom overe ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i zaključenja ugovora o zakupu, čineći tako sastavni deo tih ugovora.

Međutim, postoje i određeni izuzeci, ako je predmet ugovora o kupoprodaji objekat, ili deo objekta koji je u izgradnji, sertifikat o energetskim svojstvima zgrade nije obavezan za overu ugovora.

Umesto toga, sertifikat se prilaže nakon što objekat dobije upotrebnu dozvolu i bude upisan u evidenciju katastra.

Prema novim pravilima, sve nove zgrade bez izuzetka moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima zgrade, kao i njenog posebnog dela.

Vlasnici postojećih zgrada javne namene imaju rok od tri godine, vlasnici poslovnih zgrada rok od pet godina, a vlasnici stambenih zgrada imaju rok od deset godina da pribave ovaj sertifikat od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Za postizanje ovih obaveza, jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se zgrada nalazi donose opšti akt koji bliže uređuje kontrolu izvršavanja ovih obaveza.

Ove izmene zakona imaju za cilj unapređenje energetske efikasnosti zgrada i podsticanje svesti o važnosti energetske štednje.

Novim propisom su utvrđene novčane kazne za nepoštovanje najnovijih odredbi.

Lica koja u roku od tri, pet ili deset godina ne pribave Sertifikat o energetskim svojstvima zgrade, odnosno njenog posebnog dela, biće kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 25.000 do 50.000 dinara.

Osim toga, odgovorno lice jedinice lokalne samouprave koje ne donese opšti akt u propisanom roku takođe će biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara.

Napomena je da veliki broj stambenih zgrada u Srbiji, oko 85%, ne ispunjava uslove energetske efikasnosti koji su zakonski usklađeni sa sve strožijim direktivama Evropske unije.

Ove kazne imaju za cilj podsticanje vlasnika i odgovornih lokalnih vlasti da preduzmu neophodne korake kako bi se unapredila energetska efikasnost i ispunili zahtevi zakona.

Energetski pasoši potrošnja energije sertifikat Srbija

Preporučeno

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

U Kini proizvedena neuništiva baterija za električna vozila: Traje do milion kilometara

Jul. 05, 2024
Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Klimatski prihvatljivom električnom energijom snabdeva se polovina nemačkih domaćinstava

Jul. 05, 2024
Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Skaču cene: Kakao i čokolada u prahu u EU u maju skuplji za 6,3 odsto nego prošle godine

Jul. 05, 2024
Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Nemačka planira da uveze do 100 TWh zelenog vodonika do 2035.

Jul. 05, 2024
Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Ambalažni otpad: Obezbeđeno 3.000 novih posuda u više gradova Srbije

Jul. 05, 2024