Električni leteći taksiji postaju stvarnost! Biće spremni za poletanje do 2026. godine

Foto: Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto ne postoje električni leteći taksiji koji brzo prevoze ljude između tačaka u gradu, poput onih prikazanih u filmovima “Povratak u budućnost 2” ili “The Jetsons”? Ispostavilo se da će uskoro biti stvarnost.

Brazilski proizvođač aviona Embraer je izjavio da će se nova fabrika za proizvodnju “električnih letelica sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem” (eVTOL) nalaziti blizu Sao Paula, prenosi BBC News.

Kompanija se nada da će eVTOL taksiji biti spremni za letenje do 2026. godine.

Izgledaće kao mali helikopteri i imati dovoljno mesta za prevoz šest osoba.

Fabrika u kojoj će se proizvoditi leteći taksiji nalaziće se u Taubateu, gradu od 318.000 stanovnika udaljenom oko 140 kilometara od Sao Paula.

Putovanja korišćenjem potpuno električnih letelica će koštati oko 50 do 100 dolara po putniku u jednom smeru, kako su izvoru iz kompanije Embraer preneli AFP.

-Verujemo u ogroman potencijal globalnog tržišta urbiliteta vazdušne mobilnosti – izjavio je predsednik Embraera, Francisco Gomes Neto, prema AFP izveštaju.

Početno, letovi će imati ljudskog pilota, ali kompanija razmatra mogućnost samopilotirajućih letelica u budućnosti.

Sao Paolo, grad sa 12,33 miliona stanovnika, ima najveći broj helikoptera na planeti.

Budući da će taksiji biti potpuno električni, letovi će biti potpuno bez emisije ugljenika, što ih čini mnogo boljim za životnu sredinu od tradicionalnih letelica.

Prema informacijama iz Embraera, klijenti iz više zemalja već su naručili 2.850 eVTOL letelica, uključujući avio-kompanije, operatere helikoptera i programe za deljenje letova.

Do sada vrednost tih narudžbina iznosi oko 1,5 milijardi dolara.

Eve Air Mobility, podružnica Embraera sa sedištem u Fort Lauderdaleu, proizvodiće ove električne taksije.

-Imamo kapacitete da efikasno povećamo obim proizvodnje održivo kako bismo zadovoljili zahteve rastućeg tržišta – izjavila je Alice Altissimo, potpredsednica programa upravljanja i operacija u kompaniji Eve Air Mobility, prema izveštaju AFP-a.

United Airlines ima planove da se udruži sa Eve Air Mobility kako bi obezbedili električnu uslugu taksija koja će prevoziti putnike do i od Međunarodnog aerodroma u San Francisku počev od 2026. godine, izvestio je San Francisco Chronicle.

Prošle godine, United Airlines je investirao 15 miliona dolara u Eve Air Mobility i uslovno kupio 200 električnih letelica, sa opcijom da kupi još 200.

United Airlines i Eve Air Mobility će raditi na osiguravanju infrastrukture, ruta i lokacija za uzletanje i sletanje letelica pre nego što električni taksiji polete na nebo iznad grada San Franciska.

-Naš zajednički cilj je da građanima i posetiocima zalivske oblasti San Franciska obezbedimo efikasan i konkurentan transport u jednom od najgušće naseljenih urbanih područja u Sjedinjenim Američkim Državama – izjavio je Andre Stein, su-izvršni direktor Eve Air Mobility, prema izveštaju San Francisco Chronicle-a.

-Zalivska oblast je savršena za eVTOL letove zbog svoje veličine, saobraćaja, fokusa na održivost, inovacija i posvećenosti dodavanju drugih opcija za mobilnost – kaže on.

Brazil Električni leteći taksi emisije ugljenika San Francisko

Preporučeno

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024
Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila

Jul. 08, 2024
Kina dobila najveću bazu za skladištenje tečnog prirodnog gasa

Kina dobila najveću bazu za skladištenje tečnog prirodnog gasa

Jul. 08, 2024
Ministarka Đedović: Izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana prioritetni projekat u sektoru OIE

Ministarka Đedović: Izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana prioritetni projekat u sektoru OIE

Jul. 08, 2024
Toplotna energija iz otpada za oko 30.000 Beograđana

Toplotna energija iz otpada za oko 30.000 Beograđana

Jul. 08, 2024