EKSTREMNE VRUĆINE POSTAJU NOVA NORMALNOST, a evo kako da se sa njima borite: Budite na oprezu, temperature su sve gore

Foto: Pixabay

Ekstremne vrućine postaju nova norma, a suočavanje sa njima pravi izazov.

Samo godinu dana nakon što je Zemlja postavila rekord za najvišu prosečnu temperaturu ikada zabeleženu, pred nama je još jedno razdoblje koje su obeležile ekstremne vrućine.

Maj 2024. godine ne samo da je postao najtopliji maj, već je i označio godinu rekordno visokih mesečnih temperatura.

Klimatske promene pojačavaju talase vrućine što ima ozbiljne posledice za naše zdravlje i blagostanje, piše Srbija Danas.

Evo nekih praktičnih saveta za suočavanje sa visokim temperaturama:

Granice adaptacije na vrućinu

Vaše telo može da se adaptira na vrućinu, ali u granicama. Čak i najotpornija osoba može klonuti pred vrućinom kada je izložena temperaturi višoj od 35 stepeni. Razumevanje ovih granica je ključno za očuvanje bezbednosti tokom ekstremnih vrućina.

Nesvakidašnji zdravstveni rizici

Vrućina može uticati na vaše zdravlje na različite načine načine. Dok su simptomi poput znojenja i umora svima nama dobro poznati, ekstremna vrućina je takođe povezana sa povećanjem broja poseta hitnim službama zbog stanja kao što su urinarne infekcije. Vrućina pogoršava srčane napade, astmu i bubrežne bolesti, često bez jasne naznake.

Rizici za trudnice

Trudnice su posebno ugrožene tokom talasa vrućine, sa povećanim stopama pobačaja i prevremenih porođaja. Ekstremna vrućina se ne odnose samo na dnevne temperature; noćne temperature su takođe ključne. Visoke noćne temperature sprečavaju telo da se rashladi povezane su sa zdravstvenim problemima, kao što su prevremeni porođaji.

Budite informisani i preduzmite potrebne mere kako biste zaštitili sebe, svoju porodicu i kućne ljubimce tokom talasa vrućine.

Pazite na decu u igraonicama

Iako deca možda obožavaju igraonice, one mogu biti najtopliji delovi u parku, to je zato što su često izložene suncu i napravljene od materijala koji apsorbuju više toplote, kao što su metal i guma.

Toplotni udari kod ljubimaca izgledaju drugačije

Vrućina nije loša samo za vas – ona je loša i za vaše ljubimce. Oni su takođe izloženi riziku od toplotnog udara, opekotina od sunca i bolnih opekotina na šapama zbog hodanja po vrućem asfaltu. Još gore, simptomi toplotnog udara kod ljubimaca izgledaju drugačije nego kod ljudi.

Ventilatori nisu uvek prijatelji

Postoje i druge stvari koje možete učiniti da pripremite svoj dom za ekstremnu vrućinu – pored korišćenja klima uređaja, držite roletne zatvorene i koristite reflektore za prozore da zadržite toplotu napolju, ili jednostavno potopite noge u hladnu vodu.
Međutim, stručnjaci su nas upozorili da neke strategije funkcionišu samo u određenim uslovima – na primer, korišćenje električnog ventilatora može biti štetno kada je vrlo vruće i suvo.

Probajte da dodate so u vodu

Vaše telo je više od tri četvrtine vode, ali tokom znojenja na vrućem danu gubite mnogo tečnosti. Jedan jednostavan način da se rehidrirate? Dodajte so u vodu. So ne samo da reguliše količinu vode u vašim ćelijama, već sadrži i elektrolite – minerale kao što su natrijum, kalijum i hlorid koji održavaju hidrataciju na zdravom nivou.
Umesto da kupujete sportske napitke sa elektrolitima, stručnjaci kažu da možete jednostavno posuti malo soli u vodu. Samo nemojte pretjerivati, jer verovatno već unosite dovoljno soli kroz ishranu.

Pazite na plastične boce za vodu

Nošenje boce za vodu tokom talasa vrućine je pametan potez. Međutim, ako koristite plastičnu bocu, važno je da razmislite koliko dugo je možda bila izložena suncu. Hemikalije iz plastike su sklonije da pređu u vodu kako temperatura i vreme rastu.
Stoga nemojte ostavljati boce za vodu na suncu ili u vrućem automobilu. Ili, još bolje, pređite na ekološki prihvatljivije staklene boce umesto plastičnih.

Razmislite pre nego što uđete u ledenu vodu

Kupanje u hladnoj vodi zimi može biti iznenađujuće osveženje, ali tokom talasa vrućine, to može biti izuzetno opasno – “čak i najiskusniji plivači riskiraju da se utope” ukoliko skoče u hladnu vodu po velikoj vrućini. Hladnoća izaziva refleksne reakcije u telu, što može dovesti do gušenja, hiperventilacije, dezorijentacije i gubitka kontrole mišića.
Međutim, ne morate potpuno da izbegavate hladne vode – samo nosite prsluk za spašavanje.

Srbija Danas

Ekstremna vrućina globalno zagrevanje toplotni talas

Preporučeno

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024
Ciklon Boris hara Centralnom Evropom: Izaziva poplave, bujice i ugrožava ljudske živote

Ciklon Boris hara Centralnom Evropom: Izaziva poplave, bujice i ugrožava ljudske živote

Sep. 16, 2024
Cilj da do aprila iduće godine na auto-putevima u Srbiji budu 164 e-punjača

Cilj da do aprila iduće godine na auto-putevima u Srbiji budu 164 e-punjača

Sep. 16, 2024
Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama 24. i 25. septrembra u Novom Sadu

Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama 24. i 25. septrembra u Novom Sadu

Sep. 13, 2024