Ekološki prihvatljiv transport: Francuska uvodi električne leteće vodene taksije za putnike!

Foto: Shutterstock

SeaBubbles, električni vodeni taksi sa pet sedišta i hidrofoilima, započeo je komercijalnu uslugu prevoza putnika u Francuskoj, postavši prvi električni hidrofoil odobren za prevoz putnika u zemlji, tvrdi ova startap kompanija.

Prvi put je predstavljen 2017. kao pilot-projekat električnih hidrofoil vodenih taksija u Parizu, a zatim je pokrenuo fazu testiranja naredne godine, SeaBubbles je sada dostigao novi cilj postajući komercijalna usluga otvorena za javnost.

Već je prevezao svoje prve putnike s pristaništa u Veyrier-du-Lac do Annecy les Marquisatsa početkom jula 2023. godine.

Od 1. jula do 31. avgusta 2023. godine, Aglomeracija Grand Annecy i SeaBubbles Mobility Solutions udružuju snage kako bi detaljnije istražili prvi eksperimentalni hidrofoil na električni pogon bez emisija kao javni prevoz u gradu.

U narednih nekoliko nedelja planirano je osam povratnih putovanja dnevno između 9:00 i 19:00 sati dok se operacija električnog letećeg vodenog taksija nastavlja, prevozeći putnike između Veyrier-du-Lac i Annecy les Marquisatsa.

-Naši ekološki dizajnirani brodovi su savršeno mesto za jedinstvene događaje i neobične sastanke, pružajući istovremeno zadivljujući pogled na vodu, bez buke i zagađenja – navodi SeaBubbles.

SEASUBBLES SUSPENDOVAN KORIŠĆENJEM HIDROFILATA

Na osnovu izgleda njegovog dizajna, putnici električnog letećeg vodenog taksija SeaBubbles sa hidrofoilima mogu uživati u prelepim pejzažima zahvaljujući seriji dizajnerskih elemenata koji omogućavaju otvaranje vrata i prozora pod različitim uglovima.

Vrata se prvo mogu otvoriti bočno, pre nego što se podignu prema gore, što daje utisak vodene letelice sa krilima.

Takođe, krov iznad putnika može se preklopiti kako bi omogućio veći protok vazduha, dopustio da prirodno svetlo prodre unutra i pružio putnicima neometan pogled prema spolja.

Nakon lansiranja SeaBubbles-a, kompanija se sada sprema da razvije SmartBubbles, većeg brata električnog letećeg vodenog taksija.

On takođe ima hidrofoile, ali ovaj dizajn je sada podesiv, a unutrašnjost može primiti između osam do 12 ljudi istovremeno.

Ovo šire vodeno vozilo trenutno se testira i potvrđuje na jezeru Annecy, a SeaBubbles se nada da će prvi letovi biti ostvareni u narednim mesecima.

Druga verzija SeaBubbles-a je takođe u pripremi, a njen unapređeni deo je brzo punjenje baterije, koja se može napuniti u potpunosti za samo četiri minuta.

JEDRENJE KAO TRANSPORT “NULA BUKE, NULA EMISIJA

Električni leteći vodeni taksiji SeaBubbles-a su opremljeni montiranim hidrofoilima u obliku obrnutog slova T, koji se upravljaju dinamičkim sistemom kontrole.

Hidrofoil je podeljen na zaklopce, slično onima koje se nalaze na avionima, a aktuatori automatski menjaju visinu letenja i kompenzuju naginjanje, kretanje nagore i nagore u vodi.

Bočni senzori procenjuju visinu letenja i šalju podatke o stabilnosti leta na ugrađeni računar.

Ovaj program, posebno dizajniran za trup broda, koristi inercijalni uređaj kako bi u realnom vremenu regulisao zaklopke na hidrofoilima.

SeaBubble revolucionizuje plovidbu, kako u smislu senzornog užitka tako i u smanjenju ugljeničnog otiska.

Njegovo rešenje prevoza “bez talasa, bez buke, bez emisija” je prijateljsko kako za putnike tako i za ekologiju, što ga čini idealnim za upotrebu u gradovima i zaštićenim regionima.

SeaBubble je delikatan kao mehurić koji klizi po vodi i oponaša pokrete letenja ribe, inspirisan bogatstvom prirode, nudeći alternativno tehničko i ekološki prihvatljivo iskustvo mobilnosti za javnost.

ekološki transport električni taksi Francuska hidrofil SeaBubbles

Preporučeno

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

Jul. 08, 2024
Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Najviši vrh Mont Everesta prepun smrznutog smeća: Čišćenje će trajati godinama

Jul. 08, 2024
Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate

Jul. 08, 2024
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture

Jul. 08, 2024
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja

Jul. 08, 2024