Dan Beogradskih urbanih oaza: Uživanje u prirodi za celu porodicu uz zanimljive projekte studenata

Foto: Jovan Mitrović

Dan Beogradskih urbanih oaza će biti održan u subotu 22. juna u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Ovaj događaj deo je projekta “Beogradske urbane oaze” koji će osvežiti tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice.

Kako je saopšteno, tri urbana prostora u fokusu projekta su okruženje Centra za integraciju mladih na Zvezdari, dvorište Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom Brdu, kao i Arboretum Šumarskog fakulteta na Banovom Brdu.

Zajednički piknik sa izložbom radova se održava u Centru za integraciju mladih na Zvezdari (Krfska 7, od 10 do 12 časova). Posetioci, komšije i deca/mladi iz Centra za integraciju mladih pozvani su na ovaj piknik, uz izložbu studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti će predstaviti svoje projekte i vizije za živopisniji, održiviji i zeleniji prostor oko Centra koje su razvijali zajedno sa decom, štićenicima Centra.

Na lokaciji Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – “Čukarica” (Poručnika Spasića i Mašere 90), od 12 do 14 časova će biti održana zajednička radionica, koja obeležava značajnu prekretnicu u projektu revitalizacije javnog prostora u blizini. Posetioci, komšije i korisnici Dnevnog centra pozvani su da aktivno učestvuju u preuređivanju modela urbanog mobilijara u prostoru i uključe se u svrishodne diskusije o njegovom budućem korišćenju. Pored ovih interaktivnih aktivnosti, učesnici će imati priliku da uživaju u osveženjima, otkriju atraktivne aranžmane za sedenje i istraže crtačke alate i knjige koje obezbeđuje lokalni izdavač “Blum”.

U Arboretumu Šumarskog fakulteta, trećoj Urbanoj oazi, od 17 do 19 časova na programu je zajedničko oslikavanje murala. U saradnji sa studentima umetnici Danilo Mimović i David Radonjić radiće na muralu na zgradi u Arboretumu, blizu pčelinje staze Arboretuma. Za svoj mural oni će koristiti specijalnu ekološku boju koja pročišćava vazduh. Zainteresovani posetioci su pozvani da prisustvuju završnom procesu oslikavanja murala i eventualno sarađuju i dodaju lični pečat umetničkom delu.

U 19 časova u istom prostoru, na programu je performans i instalacija “Tajni život Arboretuma” u izvođenju Dah Teatra. Performans se odvija kao vođena šetnja, gde publika prati izvođače kroz Arboretum. Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, biće zaduženi studenti Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, domaćim i međunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom.

Beogradske Urbane Oaze je projekat EUNIC Srbija, mreže nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta, Centar za integraciju mladih (CIM) i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Beograd dan beogradskih urabih oaza nedelja arhitekture urbane oaze

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024