Da li znate koja namirnica ostavlja najmanji otisak CO2?
EU i napredne zemlje sveta imaju cilj da do 2050. budu CO2 neutralne, a veliki deo tog plana je prehrambena industrija
Svaki proizvod na prednjoj strani treba da ima istaknutu oznaku nutritivne vrednosti, koja se izražava slovima od A do E i raznim bojama, u zavisnosti od sastava.
Nutri-Score oznaka bi bila dodeljena u skladu sa informacijama o sastavu proizvoda, tačnije o tome koliko ima kalorija, masti, soli i šećera. Ovo je posebno važno zbog toga što bi potrošač tačno znao šta kupuje, odnosno koji kvalitet.
U međuvremenu, pravimo nekoliko korak unapred, i sada – u eri održivosti i zelene energije – sve više govorimo i o ovim simbolima, prikazanim na fotografiji iznad:
- Boje – crvena boja označava visok procenat, narandžasta boja simbolizuje srednju vrednost, a zelena – nizak udeo;
- Oznake high, medium, low – kao što same reči kažu, visok, srednji ili nizak udeo/nivo iskorišćenosti resursa
- Simboli ugljenični otisak (carbon footprint), iskorišćenost vode (water used), iskorišćenost zemlje (land used), trošenje ambalaže (packaging waste), trošenje hemikalija (chemical waste).
Dakle, ako analiziramo ovu etiketu koja se odnosi na rotkvice, situacija je sledeća:
- Da bismo dobili/proizveli ove rotkvice, ostavili smo srednji ugljenični otisak (štetne emisije) po okolinu, upotrebili smo nizak nivo vode i minimalno ambalaže koja bi završila na otpadu, a u srednjoj vrednosti nam je i upotreba hemikalija za dobijanje crvene povrćke; s druge strane, beležimo visok procenat upotrebe zemlje kao resursa.
- Ovi simboli su deo ESG strategije, odnosno rejtinga održivosti koji se može primeniti na razne industrije, uključujući prehrambenu. Takvi proizvodi se posebno obraćaju ekološki osvešćenim kupcima, koji se trude da poštuju aktuelne principe o zaštiti životne sredine.
- Ipak, i kod ovakvih stvari treba biti obazriv, jer situacija nije uvek crno-bela. Recimo, svaki treći veganski proizvod u Velikoj Britaniji sadrži tragove mleka ili jaja. S druge strane, kompanije su nekada dužne da to istaknu, jer obrada određenih namirnica može proći kroz iste mašine, pa se u tom smislu mogu naći minimalne količine na njima.