Da li solarni paneli zaista pucaju od vrućine?

Velika Britanija je prvi put nakon nekoliko nedelja ponovo pokrenula rad termoelektrane na ugalj, ali to nije zato što solarni paneli ne mogu da podnesu vrućinu, kako su neki tvrdili.

Pošto su vrućine naterale više ljudi da uključi klima uređaje, Nacionalna mreža je juče dala zeleno svetlo da se pokrene termoelektrana u Notingemuširu.

Time je označen kraj 46-dnevnog perioda bez proizvodnje električne energije iz uglja, što je najduži period od leta 2020. Ovaj potez su kritikovale ekološke organizacije.

To je neuspeh kada Nacionalna mreža poseže za jednim od najprljavijih načina proizvodnje električne energije kako bi se suočila sa letnjim toplotnim talasom, za koji znamo da je postao gori zbog klimatskih promena,” rekla je Ami Makarti, politička aktivistkinja Grinpisa u Velikoj Britaniji.

Međutim, neki komentatori su upirali prst i u tehnologije za proizvodnju obnovljive energije. “Toplotni talas je učinio da solarni paneli ne rade efikasno zbog preterane vrućine”, izvestio je britanski list Telegraf.

Sa druge strane, udruženja tvrde da to nije potpuna istina. Više solarne energije se proizvodi tokom leta nego u bilo koje drugo doba godine – bez obzira na to koliko je vruće, kaže Solar Energy UK.

“Ideja da solarni paneli propadaju zbog vrućine nastala je iz nesporazuma”, odgovorila je ova organizacija.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Da li solarni paneli mogu da izdrže velike vrućine?

Tačno je da su paneli manje efikasni pri višim temperaturama. Fotonaponske (PV) ćelije konvertuju nešto manji deo sunčeve svetlosti u električnu energiju pri toplijim uslovima, objašnjavaju grupe koje se bave solarnom energijom.

Paneli su konstruisani da funkcionišu u rasponu od -40C do +85C. Performanse se smanjuju kada temperature pređu 25C, ali samo za 0,34 odsto za svaki dodatni stepen.

To je prilično marginalna stvar, tvrdi Solar Energy UK. Čak i pri temperaturi blizu tačke ključanja, izlazna snaga bi bila samo oko 20 odsto manja, uz pretpostavku da su ostali faktori isti.

To zapravo nije veliki problem. Visoke temperature samo malo utiču na ukupan izlaz solarnih panela – to je sporedni efekat“, kaže vodeći tehnički stručnjak za ovu tehnologiju u Velikoj Britaniji, Alister Baklo, profesor organske elektronike na Univerzitetu u Šefildu.

Univerzitet je dostavio podatke o stvarnoj proizvodnji električne energije putem solarnih panela. Oni potvrđuju da je solarna energija u protekloj nedelji pokrivala oko 27 procenata energetskih potreba Velike Britanije tokom svakog podneva.

Velika Britanija nije opremljena sa solarnim panelima koji ne mogu izdržati sve toplije letnje temperature.

“Solarna energija savršeno funkcioniše u pustinji Saudijske Arabije – i isti paneli se tamo postavljaju kao na krovovima u Birmingemu ili na poljima u Okfordširu”, kaže izvršni direktor Solar Energy UK, Kris Hjuet.

Termoelektrane na ugalj i gas takođe su manje efikasne tokom toplotnih talasa

Grupa koja se bavi solarnom energijom je ukazala na to da termoelektrane – uključujući one na ugalj, gas i nuklearne elektrane – takođe pate zbog visokih temperatura.

Njihova postrojenja se smanjuje kada se temperatura njihove rashladne vode povećava, što je posledica termodinamičkih zakona, kaže Solar Energy UK. Ovaj efekat će se pogoršavati kako klimatske promene budu napredovale.

“Tačno je da su paneli manje efikasni pri višim temperaturama – međutim, solarna energija ostaje ekonomičnija u odnosu na fosilna goriva. To svakako ima veći uticaj na klimu”, kaže portparol organizacije SolarPower Europe za Euronews Green.

Ekstremne temperature – koje uzrokuje klimatske promene – su samo još jedan razlog za korišćenje solarne energije.

„Proširivanje solarnih kapaciteta mora ići ruku pod ruku sa investicijama u mreže i skladištenje. Ne možemo priuštiti da propustimo ni jedan zrak sunca. Potrebno nam je da sistem bude spreman za elektroizmeničku ekonomiju.“

Novi izveštaj Evropske industrijske grupe otkriva da glavni izazov za proširivanje solarnih kapaciteta u Velikoj Britaniji ne dolazi od sunca, već od “hroničnog nedostatka investicija” u prenosne i distributivne mreže zemlje.

Leti bismo trebali koristiti solarnu energiju, ali trenutno imamo obnovljivu energiju koja propada jer naša mreža ne može prenositi tu energiju. Stotine projekata za obnovljive izvore su na čekanju jer ne mogu biti povezani“, dodala je Makarti.

Ugalj je na putu da bude eliminisan iz energetskog sistema Velike Britanije. Fosilna goriva trenutno generišu samo 2 odsto električne energije u zemlji i planirano je da budu ukinuta do oktobra 2024. godine.

energija Sunca paneli solarna energija Solarni paneli

Preporučeno

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona tokom 3 meseca projekta prerade ostataka hrane

Jul. 02, 2024
Niža cena putarine za električna vozila  u Srbiji

Niža cena putarine za električna vozila u Srbiji

Jul. 02, 2024
Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Negativno nadmetanje na aukcijama loše za razvoj energije vetra na moru

Jul. 01, 2024
Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Stabilni prinosi uz manji karbonski otisak

Jul. 01, 2024
Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Ministarka Đedović Handanović na savetovanju “Energetika 2024”: Jačanje struke temelj budućnosti energetskog i rudarskog sektora

Jul. 01, 2024