Da li je održivost moguća u industriji kraft piva?

Studija iz 2018. koju je objavio Univerzitet Indijana otkrila je da je većina potrošača piva bila spremna da plati više iz svog džepa za pivo napravljeno na održiv način. Ali, lakše je govoriti o ekološkom pivu, nego proizvesti ga.

Na kraju krajeva, industrija piva se obično ne povezuje sa konceptom održivosti – priroda procesa proizvodnje piva je sama po sebi “rasipna”. Bilo da se radi o proizvodnji i transportu sirovina za pivo i njegovom pakovanju, o količini otpada koji nastaje iz procesa proizvodnje, ili o potrebnim resursima potrebnim za razvoj distributivnog okvira – postoji niz ključnih ekoloških briga koje su duboko utkane.

Ogromne američke pivare, kao što je Anheuser-Busch, uspele su da krenu ka energetskim rešenjima na vetar, sa ciljem da iskoriste samo obnovljive izvore energije kada proizvode svoje pivo Budweiser, a taj cilj treba doseći do 2025. godine.

Ali, tako neverovatan ekološki pomak nije uvek dostižan za pivare manje veličine, posebno za one sa manje finansijskih sredstava i kapitala na raspolaganju. Ipak, još uvek postoji niz drugih inicijativa za održivost koje “čekaju” da budu istražene.

Čak i najmanji koraci, kažu poznavaoci ove oblasti, mogu imati veliki uticaj na nivo održivosti koji je prisutan u čitavoj industriji piva.

Jedan od najvećih ekoloških problema vezan za pivare je prekomerna upotreba slatke vode. Svaki poznavalac zanatskog (kraft) piva će vam reći da voda igra važnu ulogu u pravljenju tog pića, jer čini oko 95% sastava pojedinačnog piva.

Prema stavu Udruženja pivara, može biti potrebno od tri do sedam buradi vode da se napravi jedno bure piva. Ali, to čak ni ne uzima u obzir svu otpadnu vodu i organski otpad koji takođe nastaje kao rezultat procesa proizvodnje u pivarstvu.

Slično tome, važno je razumeti potrošnju energije jedne pivare i posledične nivoe proizvodnje CO2. Udruženje pivara objavilo je studiju u kojoj je utvrđeno da pivare troše u proseku 50 do 66 kilovat-sati po barelu piva – što znači da mogu da sagore prosečnu potrošnju energije u domaćinstvu za samo 158 do 208 barela piva. I to, samo za proizvodni proces — ovaj problem se pogoršava kada pivo krene u distribuciju.

Dalje, bitno je proveriti da li se vaše sirovine transportuju sa velike udaljenosti? Da li koristite ambalažu koja se može reciklirati ili se ne može reciklirati u procesu konzerviranja ili flaširanja? Takođe, važno je da li se ta piva onda distribuiraju izvan vašeg pogona za proizvodnju. Svako od ovih pitanja će otkriti nove ekološke izazove sa kojima se vaše poslovanje suočava.

industrija piva kraft pivo održivost pivare pivo

Preporučeno

Globalna potražnja za prirodnim gasom bi mogla da poraste za 50 odsto do 2030.

Globalna potražnja za prirodnim gasom bi mogla da poraste za 50 odsto do 2030.

May. 20, 2025
Turska otkrila gigantsko gasno polje u Crnom moru: Ambiciozni planovi za energetsku nezavisnost do 2028.

Turska otkrila gigantsko gasno polje u Crnom moru: Ambiciozni planovi za energetsku nezavisnost do 2028.

May. 20, 2025
Ministarka Pavkov posetila SRP „Suva planina“

Ministarka Pavkov posetila SRP „Suva planina“

May. 20, 2025
Stručnjaci upozorili: Planeta zavisi od oprašivača

Stručnjaci upozorili: Planeta zavisi od oprašivača

May. 20, 2025
Rosatom i Vijetnam grade nuklearnu budućnost: Istraživački reaktor, obuka kadrova i pregovori o VVER-1200

Rosatom i Vijetnam grade nuklearnu budućnost: Istraživački reaktor, obuka kadrova i pregovori o VVER-1200

May. 19, 2025