Klimatske promene i gubitak oprašivača prete kafi i čokoladi
![Foto: Shutterstock](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2023/10/5-3.jpg)
Klimatske promene i gubitak staništa insekata oprašivača ozbiljno ugrožavaju ključne tropske useve, poput kafe i kakaa, upozoravaju naučnici u nedavnom istraživanju.
Ovaj “dvostruki udarac” može imati ozbiljne posledice po proizvodnju ovih omiljenih proizvoda, što bi moglo rezultirati i skupljom kafom i čokoladom.
Studija je obuhvatila hiljade vrsta i lokaliteta i pokazala da se broj insekata koji oprašuju biljke smanjuje za čak 61 odsto kada se temperature podižu iznad normalnog opsega, a istovremeno se smanjuje broj cvetajućih biljaka koje su njihova staništa.
Pčele, muve, leptiri i drugi oprašivači su posebno pogođeni ovim promenama.
Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, oko 35 odsto svetskih useva hrane i tri četvrtine cvetajućih biljaka zavise od insekata i drugih životinja za oprašivanje.
Studija je takođe ukazala na to da je problem gubitka oprašivača veći u tropskim područjima, kojima prethodna istraživanja nisu posvećivala dovoljno pažnje.
Zemlje koje su najugroženije zbog smanjenja broja oprašivača su Kina, Indija, Indonezija, Brazil i Filipini, dok i podsaharska Afrika, posebno kakao i mango usevi, predstavljaju mete.
Kafa i kakao, kao tropski usevi, zavise od oprašivača, a manji broj insekata znači manje useva.
![Foto: Shutterstock](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2023/10/shutterstock_2095426267-650x370.jpg)
Ovo istraživanje je važno, jer se fokusira na tropske regije, koje su ranjive zbog toga što se insekti već nalaze blizu svojih temperaturnih granica, dok su insekti u umerenim područjima bolje prilagođeni promenama temperature.
Globalno zagrevanje u tropskim područjima dodatno ugrožava oprašivače.
Gubitak staništa je glavni uzrok smanjenja broja oprašivača, jer im ostavlja manje hrane.
Međutim, uz to se dodaju klimatske promene, pogoršani paraziti i bolesti, kao i upotreba pesticida.
Iako su svi insekti u opadanju, oprašivači se teže prilagođavaju višim temperaturama, a naučnici još istražuju razloge za to.
Ova situacija bi mogla da rezultira ne samo manjkom omiljenih tropskih proizvoda, već i njihovim povećanjem cena.
Preporučeno
![Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/David_Stainforth.jpg)
Dejvid Stejnfort: Karakteristike pretnji od klimatskih promena nisu dovoljno prepoznate
![Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/serbia-2531930_1280.jpg)
Predsednica EBRD u poseti Srbiji: Fokus na tranziciji zelene energije i održive infrastrukture
![Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/06/young-woman-tolerating-heat-wave-with-cool-drink-scaled.jpg)
Užareno leto: Jun 2024. najtopliji jun od početka merenja
![Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/car-3322152_1280.jpg)
Srbija sa zalihama litijuma može biti ozbiljan igrač za ekološka vozila
![Kina dobila najveću bazu za skladištenje tečnog prirodnog gasa](https://greennews.rs/wp-content/uploads/2024/07/industry-7222521_1280.jpg)