Neverovatne činjenice o rasipanju hrane: Bacamo čak jednu trećinu namirnica
Dana 29. septembra obeležen je još jedan Međunarodni dan svesti o gubitku i rasipanju hrane.
Rasipanje hrane je, kao što znamo, sveprisutan problem širom sveta, dakle, ne samo u razvijenim zemljama. Najnoviji dostupni podaci UN i FAO organizacije sugerišu da 3,1 milijardi ljudi u svetu ne može da priušti zdravu ishranu.
Pri tome, situacija se pogoršava ako vam kažemo da se čak jedna trećina svetske hrane izgubi ili baci. Podaci dalje govore da je između 691 i 783 miliona ljudi gladovalo prošle godine.
Portal Earth.org iznosi neverovatne, šokantne činjenice o rasipanju namirnica, a ovo su neke od njih:
- Svake godine bacimo hranu vrednu 1 bilion dolara ili 1,3 milijarde tona, što je količina dovoljna da prehrani tri milijarde ljudi;
- Zbog otpada od hrane, na kraju gubimo četvrtinu naših zaliha vode u obliku „nepojedene hrane“;
- Godišnji otpad po glavi stanovnika – od strane potrošača – iznosi između 95-115 kg godišnje za Evropljane i Amerikance;
- Kada bi se sačuvalo 25% hrane koja se trenutno gubi ili baca na globalnom nivou, to bi bilo dovoljno da se prehrani 870 miliona ljudi;
- U zemljama u razvoju, 40% gubitaka nastaje u fazama nakon žetve i prerade, dok se više od 40% gubitaka u razvijenim zemljama dešava na maloprodajnom i potrošačkom nivou;
- 25% svetskih zaliha slatke vode koristi se za uzgoj hrane koja se nikada ne jede;
- Konkretno u Kini, više od 35 miliona tona hrane – što je ekvivalentno oko 6% ukupne proizvodnje hrane u toj zemlji – godišnje se izgubi ili rasipa.