Na obali Severnog mora “procvetala” proizvodnja vina: Šta će biti sa Mediteranom?

Zahvaljujući klimatskim promenama koje omogućavaju topliju i dužu sezonu rasta i sa novim sortama grožđa prilagođenim podneblju juga Švedske, u toj zemlji se polako razvija proizvodnja vina.
Do 2022. godine, vinarija Kulabergs je ostvarila godišnju proizvodnju od preko 30.000 boca, uglavnom nagrađivanih belih vina koja se mogu naći u vrhunskim restoranima od Evrope preko Hongkonga do Japana.
“Dok vinogradi pate u zemljama tradicionalnim proizvođačima vina mi napredujemo”, kaže Feliks Arberg, enolog i vinar koji se, nakon što je sticao iskustva u vinogradima širom sveta, vratio u Švedsku 2017. godine i otvorio vinariju Kulabergs.
Klimatske promene mogu da učine da područja koja su nekada bila idealna za određeno grožđe danas postanu izazov za proizvođače.
Ekstremne toplote čine da grožđe brže sazreva, što dovodi ili do ranije berbe koja umanjuje kvalitet, ili do jačih, manje uravnoteženih vina koja predugo sazrevaju.
Preporučeno

Štednja vode u Iranu: Vrućine sve OPASNIJE!

Nezapamćena suša na području Gadžinog Hana: Izvorišta opala na 15 odsto kapaciteta

Javni poziv za subvencije za pčelare u Beogradu otvoren do 24. jula

Nova analiza upozorava: Rast cena hrane zbog klimatske krize ugrožava najsiromašnije
