Šampanjac bi uskoro mogao da promeni svoj ukus, a sve zbog klimatskih promena
Klima i zaštita životne sredine pokreću razna pitanja, ali malo ko bih “na prvu” doveo u vezu sa penušavim vinom i njegovim ukusom. Ali, eto, i to se sada preispituje.
Naime, čuveni šampanjac koji je vekovima bio obeležje važnih proslava, ubuduće bi mogao da poprimi drugačiji ukus. Možda manje “luksuzan”?
Visoke temperature u Evropi, koje sa sobom donose suše, i sve nestabilnije vreme izazivaju strahove da bi francuski region Šampanja mogao postati “nepodoban” za proizvodnju skupocenog pića.
Tokom 2022. iz ovog regiona je isporučeno 325 miliona boca šampanjca, i time je prvi put premašena prodaja vredna 6 milijardi evra.
Najviše se izvozilo u SAD, Britaniju i Japan.
Međutim, kako objašnjavaju stručnjaci, klimatske promene dovode u rizik budućnost ovog pića, a kompanije koje ga proizvode – moraće da se prilagode novim uslovima.
Prema izveštaju S&P Global Sustainable, izloženost Šampanje suši će se utrostručiti do 2050. godine, što predstavlja ozbiljne probleme za vinogradare. Pritom, suša nije jedini faktor koji može da utiče na proizvodnju.
Požari, poplave i mrazevi postaju sve učestalija pojava na evropskom kontinentu, a takve promene klime dovode u pitanje budućnost samog roda, tj. grožđa.
Navodi se da novonastali uslovi mogu promeniti razvoj ploda i prouzrokovati štetu.
Ono što se posebno naglašava kod proizvodnje šampanjca, jeste da je zabranjena upotreba pesticida i dodatno zakiseljavanje, a sve faze proizvodnje moraju se odvijati u Šampanji, sve do etiketiranja flaša.