Google-ova revolucija: Kako veštačka inteligencija pomaže u rešavanju klimatske krize?

Foto: Shutterstock

Google, tehnološki gigant, angažuje se u borbi protiv klimatske krize koristeći veštačku inteligenciju (AI) kao ključni alat u rešavanju održivih izazova.

U svom najnovijem godišnjem izveštaju o okolini, objavljenom 24. jula, Google ističe da stvara moćan portfolio alatki koje koriste veštačku inteligenciju za predviđanje poplava, požara, računanje emisija, otkrivanje promena u biodiverzitetu i još mnogo toga.

Kompanija naglašava da je primena veštačke inteligencije ključna u rešavanju problema klimatskih promena, a takođe radi na optimizaciji vlastitih operacija kako bi smanjila potrošnju energije i emisije iz AI računanja u svojim podatkovnim centrima.

Jedan od primera primene veštačke inteligencije u održivosti je Nest termostat.

Ovi uređaji koriste mašinsko učenje kako bi prilagodili postavke na osnovu podataka o vremenskim prognozama, rasporedima zauzeća i energetskim mrežama.

Nest Renew usluga omogućava korisnicima prioritizaciju korišćenja čiste energije kad god je to moguće.

Zahvaljujući termostatima Nest, ostvareno je ukupno smanjenje potrošnje energije od 113 milijardi kilovat-sati od 2011. godine, što je dvostruko više od godišnje potrošnje Portugala.

Još jedan primer je Active Assist, usluga namenjena Google Cloud korisnicima.

Ona koristi mašinsko učenje kako bi identifikovala radne zadatke koji nepotrebno troše energiju u infrastrukturi informacione tehnologije.

Ova opcija pomaže korisnicima da isključe nepotrebne resurse i time smanje emisije ugljenika.

Kako bi pomogao u očuvanju vodnih resursa, Google je stvorio Freshwater Ecosystems Explorer, alat koji pruža informacije o prenosu vode iz zemlje u atmosferu.

Ovaj alat koristi podatke iz Google Earth Engine, koji sada sadrži 1.000 setova podataka za posmatranje vezane za klimatske promene i prirodu.

U okviru programa Environmental Insights Explorer, Google je razvio Tree Canopy Insights modul, koji koristi mašinsko učenje i vazdušne fotografije za procenu pokrivenosti drvećem u urbanim područjima.

Ovaj alat omogućava gradskim planerima da modeliraju rešenja za pošumljavanje, s’ ciljem smanjenja urbanih toplotnih ostrva.

Do marta, ovaj modul obuhvata 350 gradova na četiri kontinenta.

U oblasti saobraćaja, Google Maps pruža ekološke rute za vozače.

Osim što računa vreme putovanja, aplikacija koristi podatke kao što je vrsta motora u vozilu i broj točkova kako bi predložila najmanje zagađujuću opciju.

Google takođe sprovodi pilot-projekat Green Light, koji koristi veštačku inteligenciju za optimizaciju promene semafora na raskrsnicama, sa ciljem smanjenja emisija.

Prve rezultate su pokazale smanjenje emisija od oko 10 posto.

Kada je reč o klimatskim nepogodama, Google koristi veštačku inteligenciju za predviđanje poplava u raznim delovima sveta.

Njihova platforma Flood Hub omogućava prognoze poplava do sedam dana unapred, a obuhvata područja s visokim rizikom od poplava u 80 zemalja širom sveta.

Takođe, Google Maps i Search koriste satelitske snimke i analizu AI kako bi pružili informacije o aktivnim požarima, što je od ključne važnosti za vatrogasce i sigurnost građana.

Pored primene veštačke inteligencije u rešavanju izazova održivosti, Google takođe koristi AI kako bi optimizovao svoje sopstvene operacije.

Uvođenjem automatizovanih kontrola i mašinskog učenja, Google je uspeo da smanji potrošnju energije i emisije u svojim data centrima.

Iako Google i dalje radi na smanjenju ekološkog otiska svojih AI modela i povećanju obnavljanja vodnih resursa, ova kompanija predstavlja primer kako tehnologija, posebno veštačka inteligencija, može biti ključna u rešavanju klimatske krize.

Njihovi napori u očuvanju životne sredine i pružanju održivih rešenja trebaju da posluže kao inspiracija za ostale kompanije i organizacije u borbi za očuvanje planete.

Preporučeno

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Sep. 17, 2024
Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Sep. 17, 2024
Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Sep. 17, 2024
Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024