Ovo su saveti za ODRŽIVU prazničnu večeru

Pixabay

Smanjenje otpada od hrane u domaćinstvima jedan je od najefikasnijih i najpristupačnijih načina na koji svako može da doprinese zaštiti životne sredine, posebno u vreme novogodišnjeg i božićnog praznika kada se obilje hrane sprema a višak se baca.

Rasipanje hrane je samo vrh ledenog brega, simptom neodrživog prehrambenog sistema povezanog s klimatskim promenama, ispod čije površine je mnoštvo složenih problema – od modernog ropstva do prenamene upotrebe zemljišta i masovnog uništavanja ekosistema.

Međutim, hrana se ne rasipa samo bacanjem nečega u kantu.

Praveći male promene u načinu na koji se kupuje, kuva i jede, moguće je praznike proslaviti na održiv način – smanjujući otpad, podržavajući biodiverzitet i jačajući otpornost prehrambenih sistema, piše londonski list Gardijan.

Praktikovanje kuvanja “od korena do ploda”, odnosno korišćenje svakog dela biljke, uključujući stabljiku, lišće i sve između, dodaje vrednost onome što se kuva, a smanjuje otpad.

Planiranje obroka i pažljiva kupovina takođe mogu napraviti veliku razliku. Praviti obroke od onoga što se već ima u kući, kupovanje namirnica s malim uticajem na okolinu, kao što su mahunarke, izbegavanje preterane kupovine. Time se smanjuje otpad i štede novac i vreme.

Takođe je bitno šta se jede, odakle to dolazi i kako se proizvodi. Biljna hrana ima daleko manji uticaj na životnu sredinu od mesa s konvencionalnih farmi.

Onima koji vole meso, delimična zamena su biljke koje daju osećaj sitosti, kao i organski proizvodi i meso s farmi na kojima se primenjuju principi ekološkog gajenja životinja.

Doprinos očuvanju biodiverziteta može se dati odabirom raznovrsnijih proizvoda i kupovinom od malih, lokalnih proizvođača koji koriste manje hemikalija i daju prioritet zdravom zemljištu i prirodnoj otpornosti na štetočine.

Lokalni proizvođači su od vitalnog značaja za sigurnost hrane i njihovi proizvodi su obično bolji od uvezenog pandana. Podrška obližnjoj farmi, bilo direktnom kupovinom od proizvođača ili u supermarketima izborom celih, sezonskih proizvoda koji su uzgajani nedaleko, pomaže jačanje prehrambenih sistema.

Održiva hrana Praznici

Preporučeno

Oluje i poplave pogodile više od 400.000 ljudi u Evropi

Oluje i poplave pogodile više od 400.000 ljudi u Evropi

Apr. 15, 2025
Macut: Energetika je temelj razvoja zemlje – Gradimo solarne elektrane sa baterijskim skladištima

Macut: Energetika je temelj razvoja zemlje – Gradimo solarne elektrane sa baterijskim skladištima

Apr. 15, 2025
Solarna elektrana Petka u Kostolcu na mreži u maju – EPS: “Obezbeđujemo energetski mir”

Solarna elektrana Petka u Kostolcu na mreži u maju – EPS: “Obezbeđujemo energetski mir”

Apr. 15, 2025
Holanđani upozoreni da ne jedu domaća jaja jer sadrže štetne hemikalije – u pitanju je zlokobni PFAS!

Holanđani upozoreni da ne jedu domaća jaja jer sadrže štetne hemikalije – u pitanju je zlokobni PFAS!

Apr. 15, 2025
Donet Pravilnik koji uređuje tržište drvne biomase

Donet Pravilnik koji uređuje tržište drvne biomase

Apr. 14, 2025