Agencija za zaštitu životne sredine: Izveštaj o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2023. donosi ohrabrujuće činjenice

Foto: Pixabay

Podaci Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2023. godinu, koju je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazali su da je kvalitet vazduha značajno unapređen u prošlog godini, u poređenju sa 2022. godinom.

Podaci o sistemskom merenju kvaliteta vazduha, prikupljanju i obradi rezultata merenja, dostavljeni su od strane 42 lokalne samouprave, sa ukupno 275 stanica i mernih mesta državne i lokalnih mreža za kvalitet vazduha što je do sada najveći priliv podataka.

Tokom prošle godine, najbrojnija merenja bila su za suspendovane čestice PM10, zatim merenja azot-dioksida, sumpor dioksida, suspendovanih čestica PM2.5, a najmanje ugljen monoksida i prizemnog ozona. Merenjem je obuhvaćeno deset vrsta supstanci, a suspendovane čestice PM10 su u 2023. godini, kao i tokom prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija na području Srbije.

Na osnovi obrađenih rezultata merenja, dobijena je ocena stanja kvaliteta vazduha u 2023. godini. U zoni Srbija vazduh je bio čist ili neznatno zagađen, osim u gradovima Kruševac, Šabac, Kragujevac, Pirot, Loznica, Čačak, Paraćin (Popovac), Zaječar, Kraljevo, Novi Pazar i Valjevo. Kada je reč o zoni Vojvodina vazduh je bio čist ili neznatno zagađen, osim u Subotici i Somboru gde je bio prekomerno zagađen.

U aglomeracijama Novi Sad, Niš, Pančevo, Smederevo, Kosjerić i Užice vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Takođe u aglomeraciji Bor vazduh je bio prekomerno zagađen, usled prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i granične vrednosti olova. Prekomerno zagađen vazduh bio je i u aglomeraciji Beograd, usled prekoračenja graničnih vrednosti azot-dioksida i suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Kruševac, Pirot, Novi Pazar i Valjevo bili su prekomerno zagađeni zbog prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Pored ovih gradova, zbog prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10, vazduh je prekomerno zagađen bio i u Šapcu, Kragujevcu, Loznici, Čačku, Paraćinu (Popovac), Zaječaru, Kraljevu, Subotici i Somboru.

Kako se navodi u Izveštaju, kvalitet vazduha ni u jednom gradu ni aglomeraciji nije imao kategoriju prekomerno zagađen, a da je posledica samo prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM2.5.

Koncentracije koje su opasne po zdravlje ljudi javile su se u Kostolcu za sumpor-dioksid jedanput, a koncentracije prizemnog ozona o kojima se obaveštava javnost zabeležene su u Beogradu i Novom Sadu.

Kada se govori o monitoringu polena, u 2023. godini, najviša vrednost maksimalnih koncentracija polenovih zrna za brezu registrovana je u Kikindi, za trave u Bečeju, a za ambroziju u Požarevcu. Najveći broj dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti polenovih zrna za brezu zabeležen je u Novom Sadu, za trave u Bečeju i ambroziju u Subotici.

Poređenjem prošlogodišnjih podataka sa 2022. godinom, pokazano je da je kvalitet vazduha u 2023. godini značajno unapređen. Preciznije, u 2022. godini godišnje prekoračenje granične vrednosti čestica PM10, registrovano je gotovo na svakom trećem mernom mestu, odnosno na 28 odsto mernih mesta, dok je u prošloj godini godišnje prekoračenje registrovano na svakom devetom mernom mestu, odnosno na 11 odsto mernih mesta.

U istom periodu, za 19 odsto smanjen je broj mernih mesta gde je registrovano prekoračenje dozvoljenog broja dana iznad granične vrednosti. Takođe za 19 odsto je porastao i obuhvat merenja, odnosno broj mernih mesta suspendovanih čestica PM10 u 2023. u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je govori o suspendovanim česticama PM2.5, broj mernih mesta na kojima se mere ove čestice povećan je prošle godine za 38 odsto u odnosu na 2022. Broj mernih mesta na kojima je prekoračena godišnja granična vrednost PM2.5 je 2023. godine 12 odsto manji nego 2022. godine.

agencija za zaštitu životne sredine kvalitet vazduha republika srbija

Preporučeno

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Izveštaj EEA: Potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski omotač nastavlja da se smanjuje

Sep. 17, 2024
Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Vode Vojvodine: Pratimo sitaciju na terenu, u pripravnosti smo za odbranu od poplava

Sep. 17, 2024
Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Kineska kompanija gradi stanicu za skladištenje energije u pustinji Ulah Buh

Sep. 17, 2024
Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Zatvoren čuveni zamak u Bratislavi: Olujno nevreme srušilo potporni zid

Sep. 16, 2024
Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Inovativna “živa plastika”: Razgrađuje se za samo nedelju dana

Sep. 16, 2024