Uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja je važan cilj

Foto: Freepik

V.d. direktora Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike, Milan Macura, rekao je da je uvođenje obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja važan cilj države u procesu energetske tranzicije.

On je na panel diskusiji “Zelena energetika – za održiviju budućnost”, rekao da bismo imali održivu energetiku i manje zagađenja moramo da gledamo na koji način pored električne proizvodimo i toplotnu energiju, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

“Ministarstvo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj realizuje projekat uvođenja obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja u 10 toplana vrednosti 40,5 miliona evra. Na primer, toplana u Bogatiću koristiće geotermalnu energiju umesto uglja, u Kruševcu uvodimo toplotne pumpe i korišćenje otpadne vode iz prečišćivača dok će se u Novom Pazaru zatvoriti poslednja kotlarnica koja koristi ugalj”, rekao je Macura.

On je dodao da je Ministarstvo u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW realizuje program uvođenja biomase u sisteme daljinskog grejanja.

“Prva faza ovog projekta završena je u februaru ove godine kada je u rad puštena nova toplana u Majdanpeku, dok su već izgađene nove toplane u Novom Pazaru, Malom Zvorniku i Priboju. Nedavno smo potpisali sporazum o drugoj fazi projekta u kojoj očekujemo da će šest toplana dobiti nove čiste izvore energije iz drvne sečke”, rekao je Macura.

Direktor Uprave podsetio je da će se realizacijom planiranih projekata proizvodnja toplotne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji udvostručiti, čime će se značajno smanjiti i emisije ugljen-dioksida.

Macura je podsetio da je Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, jedan od najvažnijih strateških dokumenta kojim se trasira put Srbije u energetskoj tranziciji.

“Ideja nam je da do 2030. skoro svaki drugi megavat-čas električne energije bude proizveden iz obnovljivih izvora energije”, rekao je on.

Podsetio je da se intenzivno povećava broj kupaca-proizvođača električne energije iz solarnih elektrana.

“Pre manje od dve godine bilo oko 400 kupaca-proizvođača električne energije, a sada ih ima više od 3.300, dok je njihov kapacitet povećan sa šestmegavata na više od 65 megavata. Trenutno smo u procesu izmene Zakona o energetici kroz koji ćemo uvesti kocept ‘aktivnog kupca’ za industriju koji će omogućiti prodaju viškova na tržištu, što će podstaći investicije u OIE i značajne benefite za industriju”, rekao je Macura.

Ukazao je da u saradnji sa Svetskom bankom država daje subvencije domaćinstvima i do 65 odsto vrednosti investicije za unapređenje energetske efikasnosti, kao i za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

“Do sada je više od 30.000 domaćinstava dobilo subvencije. Građani vide benefite od tih ulaganja na svojim računima i njihovo interesovanje za subvencije je veliko”, zaključio je Macura.

milan macura Ministarstvo rudarstva i energetike

Preporučeno

Više od pola svetske struje će biti iz čistih izvora do 2030.

Više od pola svetske struje će biti iz čistih izvora do 2030.

Oct. 17, 2024
Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji

Potpisan ugovor za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji

Oct. 17, 2024
Centar za unapređenje životne sredine: Evo kako solarna elektrana ŠTEDI NOVAC

Centar za unapređenje životne sredine: Evo kako solarna elektrana ŠTEDI NOVAC

Oct. 17, 2024
Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

Oct. 16, 2024
Google gradi sedam nuklearnih elektrana

Google gradi sedam nuklearnih elektrana

Oct. 16, 2024