Alarmantan izveštaj Mreže za akciju protiv pesticida (PAN) Evropa otkriva uznemirujući porast ostataka “večnih hemikalija” na voću i povrću širom EU.
Tokom protekle decenije, tragovi 31 per- i polifluoroalkil supstanci (PFAS) su se navodno utrostručili, čineći ih skoro nemogućim za uklanjanje.
Studija, bazirana na nacionalnim programima praćenja, otkriva poražavajući porast od 220% ostataka PFAS na voću i 274% na povrću.
Posebno zabrinjavajući su kajsije (+333%), breskve (+362%) i jagode (+534%). Letnje voće uzgajano u Evropi pokazuje više nivoa PFAS-a, pri čemu jagode, breskve i kajsije prednjače.
PAN Evropa poziva na zabranu aktivnih supstanci PFAS-a u pesticidima i proizvodnji. Evropska agencija za hemikalije (ECHA) je predložila ogranicenje od 10.000 PFAS-a, ali kritičari poput Petera Pierroua iz Internacionalnog hemijskog sekretarijata žale zbog propusta u vezi sa pesticidima.
Salomé Roynel iz PAN Evropa ističe dokumentovane zdravstvene rizike, zagovarajući zabranu. Holandija, Belgija, Austrija, Španija i Portugal prednjače u nivoima PFAS-a, dok uvezeno voće iz Kostarike, Indije, Južne Afrike, Kolumbije i Maroka takođe pokazuje kontaminaciju.
CropLife Evropa osigurava rigorozno testiranje supstanci, dok Dany Bylemans iz pcfruit u Belgiji tvrdi da nije svestan prisustva PFAS-a u voću.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je postavila sigurnosni prag, ali EU još uvek prikuplja podatke o pojavi PFAS-a.
Dok zabrinutost raste, Komisija i ECHA ostaju neme, ostavljajući potrošače i donosioce odluka da se bore sa hitnošću kontaminacije PFAS-om u našem snabdevanju hranom.