Inovacija u Srbiji: Otpad kao izvor električne i toplotne energije

Foto: Shutterstock

U Vrnjačkoj Banji održan je ključni sastanak predstavnika italijanske firme Comef i lokalnih vlasti, najavljujući ambiciozan projekat za tretman otpada u regionu.

Comef, poznata po svojim projektima u obnovljivim izvorima energije, planira izgradnju postrojenja u Vrnjačkoj Banji, Kraljevu i Trsteniku.

Postrojenja ove italijanske kompanije transformišu otpad u električnu i toplinsku energiju, istovremeno smanjujući potrošnju i emisiju štetnih gasova.

Na sastanku su predstavljene inovativne ideje o modelu saradnje između tri lokalne samouprave, koje su potpisnice Sporazuma o upravljanju komunalnim otpadom.

Ovaj regionalni projekat ima za cilj trajno rešavanje problema odlaganja komunalnog otpada i pružanje dodatnih kapaciteta za električnu energiju ili sisteme daljinskog grejanja/hlađenja za civilno ili industrijsko korišćenje.

Pre samog početka izgradnje, neophodna je detaljna analiza strukture i količine otpada, uz državne garancije.

Planirano je da izgradnja postrojenja traje dve godine, otvarajući put ka održivoj energetskoj budućnosti u ovim lokalnim zajednicama.

električna energija Energetska inovacija održivost Otpadna energija Srbija vrnjačka banja

Preporučeno

Francuski nastavnik napravio performans – škole nisu prlagođene paklenoj vrućini

Francuski nastavnik napravio performans – škole nisu prlagođene paklenoj vrućini

Jul. 03, 2025
Klimatske promene uzrokovale štetu od 790 milijardi evra!

Klimatske promene uzrokovale štetu od 790 milijardi evra!

Jul. 03, 2025
Ministarka Pavkov: Zakonom o zaštiti vazduha povećan broj inspektora i pooštrene kazne

Ministarka Pavkov: Zakonom o zaštiti vazduha povećan broj inspektora i pooštrene kazne

Jul. 03, 2025
Udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje u EU dostigao 47,3 odsto u 2024.

Udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje u EU dostigao 47,3 odsto u 2024.

Jul. 02, 2025
Toplotni talasi u Evropi SMANJUJE BDP ove godine

Toplotni talasi u Evropi SMANJUJE BDP ove godine

Jul. 02, 2025